Під час війни нардеп Галушко поповнив свій автопарк на 200 тисяч доларів та оформив на мати будинок із землею ще на 650 тисяч (фото, відео)

Нардеп Галушко є одним з найбільших прогульників в Раді та ще й регулярно "кошмарить" своїх конкурентів по бізнесу
Головне
Під час війни нардеп Галушко поповнив свій автопарк на 200 тисяч доларів та оформив на мати будинок із землею ще на 650 тисяч (фото, відео)
Микола Галушко (Фото: Трибуна Бровари)
31 Травня 2024, 10:36
читать на русском

Будинок на 370 квадратів, автопарк вартістю понад 200 тисяч доларів, таємна дружина та робота проти конкурентів родинного бізнесу — такий послужний список депутата Верховної Ради Миколи Галушка. Зокрема, йдеться про майно родини депутата, яке вона набула після початку повномасштабного вторгнення.

Як малопомітний народний депутат замість виконання службових обов’язків загруз у бізнес-конфліктах, а його родина в той самий час карколомно збагачувалася — у розслідуванні hromadske.

Who is mr. Galushko?

«Я, бл*дь, для вас вибиваю і фінанси, і все інше. Ці комітети... А ви мені розказуєте, як мені робити? Цей автомобіль мені належить, у декларації задекларований як народного депутата. Як ви його могли оглядати? Уся країна знатиме, що поліціянти в нас — дебіли!» — така епічна розмова з поліціянтами зробила більш відомим малознаного депутата від «Слуги Народу» Миколу Галушка взимку 2021 року.

Депутат-мажоритарник потрапив у Верховну Раду як представник президентської фракції у 2019-му від міста Бровари на Київщині. Крім членства у Комітеті з питань правоохоронної діяльності та одного виступу з трибуни парламенту, інших слідів законодавчої активності Галушка у відкритому доступі не знайти. Є хіба що декілька депутатських запитів, причому останні народний обранець подав ще до початку повномасштабного вторгнення.

Офіційна сторінка депутата у фейсбуці не оновлюється з 2020-го. Рух «Чесно», який відстежує активність народних обранців, знайшов тільки два факти у професійному доробку Галушка.

«За весь час каденції у нього було не так багато виступів — лише один за 5 років. Нардеп Галушко — серед лідерів прогульництва за 2022-2023 роки. Він не відвідував 46% засідань», — зазначає координатор руху «Чесно» Олександр Саліженко.

Але сказати, що депутат зовсім нічим не займається, теж не можна.

Микола Галушко — колишній броварський підприємець, йому 44 роки. З 1997 по 2006 роки проходив службу в міліції, у 2001-му закінчив Національну академію внутрішніх справ. З 2006 року ексміліціянт пішов у бізнес, очолив приватне підприємство «Галід», яке надавало охоронні послуги у Броварах та районі.

Досліджуючи діяльність політика, hromadske вирушило на пошуки депутатської приймальні Миколи Галушка у Броварах. З’ясувалося, що вона розташована просто в офісі компанії «Галід».

Оскільки посадовцям такого рівня займатися бізнесом заборонено, охоронну компанію влітку 2019-го переписали на тата нардепа — Леоніда Галушка. Але зв’язок депутата з родиною виявився настільки непересічним, що заслуговує окремої розповіді. І головною ниткою, яка зрештою викрила приховані епізоди життя політика, стала саме депутатська приймальня в офісі приватної охоронної компанії «Галід».

Приймальня депутата Галушка в офісі компанії «Галід»
Приймальня депутата Галушка в офісі компанії «Галід» hromadske

Чернівецькі клопоти броварського депутата

Квітень 2024-го, у чернівецькому офісі держпідприємства «Ліси України» масштабні обшуки, вилучають документи та службові телефони. Причиною метушні стала жовтнева закупівля послуг з охорони об'єктів у Чернівецькій, Хмельницькій і Тернопільській областях.

На торги прийшли два учасники — поліція охорони Хмельницької області та приватна компанія «Шериф Захист». Остання й перемогла, запропонувавши послуги на 4 тисячі гривень дешевше. Вона входить до всеукраїнського холдингу охоронних компаній «Шериф».

У лютому 2024-го учасники угоди підписали ще один договір, суму закупівлі скоротили майже вдвічі — з 42 до 25,8 млн грн. За версією сторін, значна кількість постів охорони була непотрібна, усе це детально прописали в додатковій угоді, доступній на платформі Prozorro. Річний контракт досі діє, його ніхто не скасовував.

Але у квітні-травні угодою раптово зацікавилися правоохоронні органи в абсолютно різних куточках країни — і почали ходити з обшуками до сторін контракту. Що так зацікавило правоохоронців у договорі піврічної давнини?

«”Шериф” отримав одразу п’ять кримінальних справ! БЕБ Чернівців, БЕБ Києва, ДБР Хмельницького, поліція Хмельницького, Печерський райвідділок Києва. Ми поставили питання: а як так вийшло, що немає постраждалих, нічого не пропало, але порушена кримінальна справа? А порушена вона… за фактом депутатського звернення Галушка. Він написав десятки, а можливо й сотні депутатських звернень у всі правоохоронні органи», — пригадує хронологію подій засновник охоронного холдингу «Шериф» Дмитро Стрижов.

ДП «Ліси України» не надало hromadske ані документів, ані коментарів щодо ситуації. Проте з власних джерел журналісти отримали одне з таких звернень Миколи Галушка.

Депутат скаржиться на розтрату, крадіжку бюджетних коштів, пригадує деталі, що зовсім не стосуються купівлі чернівецького офісу держпідприємства. Вимагає не просто перевірити «наведені ним факти», а й відкрити кримінальне провадження.

Чому цього документа немає у відкритому доступі? Тому що це звернення, а не депутатський запит.

Народний обранець може подавати офіційні депутатські запити, які реєструє канцелярія Верховної Ради. За 5 років своєї діяльності Галушко подав кілька запитів, хоча останній — ще у 2021 році. Жоден з них не стосувався діяльності ДП «Ліси України».

А от звернення та заяви — це вже «особиста» справа депутатів. Через Верховну Раду вони не проходять, у канцелярії не реєструються, тож і побачити їх у публічному полі неможливо. Цією унікальною можливістю і скористався Микола Галушко.

«Депутатські звернення — це одна з корупційних складових у депутатській діяльності. Один з найгучніших прикладів — це діяльність Ігоря Мосійчука, коли депутатське звернення продавалося за гроші. Якраз вони здебільшого стосуються приватних бізнесових інтересів», — пояснює нам напрямок досліджень координатор руху «Чесно» Олександр Саліженко.

Ось тут і треба пригадати наш візит у депутатську приймальню Миколи Галушка в Броварах. Поруч із банером компанії «Галід», якою раніше керував сам нардеп, бачимо на вході лого ще однієї охоронної фірми —  «Венбест». Ця компанія входить у всеукраїнську мережу охоронних компаній і є прямим конкурентом… холдингу «Шериф»!

За нашою інформацією, саме «Венбест» охороняв майно ДП «Ліси України», допоки тендер не виграв «Шериф».

Восени минулого року, саме тоді, коли «Ліси України» на державних торгах шукали собі охорону, у Броварах почали з’являтися банери «Галід + Венбест — ваша подвійна безпека». У профілі останньої в LinkedIn повідомили, що «компанія “Галід”… тепер здійснюватиме діяльність під брендом “Венбест”».

hromadske

По суті, можемо казати про об’єднання брендів, один з яких зараз офіційно належить татові депутата Галушка.

Під одним дахом у броварському офісі опинилися і «Галід», і «Венбест», і депутатська приймальня Галушка. І водночас народний обранець своїми зверненнями дошкуляє конкурентам родинного бізнесу.

Спільне, сімейне, недеклароване

Єдине авто, наявне в декларації Микола Галушка, належить саме його татові й формальному власнику «Галіду». Цей Mercedes-Benz S500 2008 року випуску на Леоніда Галушка записали у листопаді 2022-го. І це лише перша наша знахідка в автопарку родини нардепа.

Адже на тата Галушка за останні два роки, тобто від початку повномасштабного вторгнення, оформили:

  • Lexus NX 300 2021 року випуску. Влітку 2022-го такий автомобіль коштував близько 40 тисяч доларів;
  • згаданий вище Mercedes-Benz S 500 2008 року. Попри солідний вік таке авто коштуватиме 12-13 тисяч доларів;
  • новенький Volvo XC90 з’явився у тата нардепа 1 грудня 2022-го. Таке авто з салону обійдеться у понад 55 тисяч доларів;
  • Samsung SM6 2016 року випуску вартістю понад 10 тисяч доларів;
  • мотоцикл Suzuki Hayabusa з’явився у броварського пенсіонера в листопаді 2023 року, це ще 10-12 тисяч доларів.

А ще у народного депутата є мати — Марина Галушко. Саме на її автомобілі народний обранець потрапив у скандальне відео з поліціянтами у 2021-му.

Після розголосу той Land Cruiser депутат продав і… купив абсолютно аналогічний, який оформив на матір уже свого сина — Світлану Левчук.

Світлана Левчук
Світлана Левчук фото із соцмереж

Нам доводиться свідомо вдаватися до таких формулювань, оскільки Левчук не існує в жодних деклараціях Миколи Галушка. Проте вона є матір’ю сина депутата, якого він старанно фіксує в деклараціях.

У сервісі GetContact статус пані Світлани — ні для кого не таємниця.

Підпис номера Світлани Левчук у телефонах її друзів та знайомих
Підпис номера Світлани Левчук у телефонах її друзів та знайомих

На матір нардепа — Марину Галушко — буквально кілька місяців тому оформили ще одну розкішну автівку. У березні цього року броварська пенсіонерка купила модний електрокар Zeekr вартістю понад 50 тисяч доларів.

У розмові з нами Марина стверджувала, що могла дозволити собі купити такий транспорт.

— Він… їздить моєю машиною. Я в основному вдома зараз, будівництвом займаюся. Тому я йому даю то одну машину, то іншу.

— Але питання в тому, що він має це декларувати як народний депутат. А в нього одна-єдина автівка в декларації — зареєстрована на тата. 

— А як він може мою машину декларувати?

— Якщо він користується автівкою чи будинком — має… 

— Так я йому дала на один день!

— І не один раз?

— І не один раз!

Автопарк членів родини Галушко, який з’явився після початку повномасштабного вторгнення, коштує майже 200 тисяч доларів.

Але справжній родинний діамант ми знайшли, коли досліджували нерухомість Галушків. Будинки та офісні приміщення сестри депутата прямо в офісі «Галіду», батьківська хата і квартири в Броварах чи ділянки кожного з родичів у різних куточках Київщини — просто тьмяніють на тлі одного-єдиного об'єкта.

* * *

Село Рожівка. 15 хв їзди від центру Броварів, пів години від столиці… Мальовничий закритий кооператив «Лісове озеро». Саме тут розташоване сімейне гніздечко батьків депутата. Своє обійстя вони збудували ще у 2007-2010 роках. Ділянка, як і маєток, оформлені на Леоніда Галушка — батька нардепа.

На тій самій вулиці, через кілька будинків, бачимо ще один масштабний об’єкт. Він розташований на ділянці у 12 соток, яку влітку 2020 року купила мати Миколи Галушка — Марина. Та сама власниця новенького розкішного електрокара, на якому вона регулярно дає «покататися» синові. Паралельно з купівлею автівок Марина Галушко розбудувала елітну нерухомість.

На території її ділянки бачимо триповерховий маєток з басейном та кількома гаражами. Уся ця розкішна перебудова активно тривала саме під час повномасштабного вторгнення. Про це свідчить порівняння карт місцевості за 2020 та 2022 роки.

Будинок Марини Галушко до та після перебудови
Будинок Марини Галушко до та після перебудови

Оцінити вартість перебудови чи самого будинку важко, оскільки його споруджують не з нуля, а просто, так би мовити, «розширюють». Менші за розміром маєтки у Рожівці коштують щонайменше 120-130 тисяч доларів. Тобто цей будинок сміливо можна оцінити у понад 300 тисяч доларів.

За твердженням матері нардепа, на ділянці якої й розташований маєток, вона його добудовує для продажу.

«Я його роблю на продаж, я його не будувала. Я роблю зовнішній вигляд та ремонт, щоб продати. І навіть оголошення є!» — заявила нам Галушко.

Ми не можемо підтвердити чи спростувати правдивість її версії. Але можемо побачити оголошення про цей продаж. І констатувати, що за час повномасштабного вторгнення мати чинного нардепа придбала ділянку з будинком, який тепер продає за… 650 тисяч доларів.

Тож разом з автопарком за останні два роки родина депутата Галушка набула майна на понад 800 000 доларів.

Сам Микола Галушко у відповідь на прохання про коментар надіслав журналістам hromadskе хамську відповідь, звинувативши їх у роботі на ФСБ.

Читайте також