Після багаторічного судового процесу: Компартію заборонили в Україні

Діяльність КПУ припинили постановою від 16 грудня 2015 року
Головне
Після багаторічного судового процесу: Компартію заборонили в Україні
Компартія України, фото з відкритих джерел
16 Травня 2022, 20:39
читать на русском

Шостий апеляційний адміністративний суд остаточно заборонив в Україні Комуністичну партію.

Про це повідомила постійна представниця Верховної Ради в Конституційному суду Ольга Совгиря в Telegram.

Через більш ніж шість років після ухвалення т.зв. "закону про декомунізацію" в Україні остаточно заборонено Комуністичну партію, - сказала Ольга Совгиря.

Таким чином Шостий апеляційний адміністративний суд завершив розгляд апеляційної скарги у справі заборони Компартії та відмовив у її задоволенні.

Совгиря зазначила, що у 2015 році ухвалили "Закон про декомунізацію" (від 09.04.2015 № 317-VIII), яким засуджували комуністичний режим і заборонювали пропаганду його символів. Проте суд повинен був вирішити чи забороняти Комуністичну партію України.

Тоді ж Окружний адміністративний суд Києва постановою від 16 грудня 2015 року у справі №826/15408/15 припинив діяльність Комуністичної партії, проте рішення не вступило в законну силу, адже було оскаржене в апеляційному порядку.

Тому до заборони партії Шостим апеляційним судом вона продовжувала існувати та отримувати членські внески, хоча й була усунута від виборчого процесу.

Комуністичну партію України заснували у 1993 році на з'їзді в Донецьку.

Нагадаємо, Верховна Рада на засіданні 12 травня ухвалила рішення про ліквідацію фракції "Опозиційна платформа - За життя".

1