Проблему зношених та старих доларів вирішить сashless, - банкір Никита Ізмайлов

Засновник профільного фінтех-фонду N1 дав поради, як краще вкладатися в інвалюту у безготівковій формі
Проблему зношених та старих доларів вирішить сashless, - банкір Никита Ізмайлов
Никита Ізмайлов
30 Червня 2023, 16:48
читать на русском

Надійна альтернатива, яка дозволить уникнути проблеми з обміном готівкової валюти, це зберігання коштів у безготівковій формі в українських банках.

Про це заявив український інвестор, банкір, засновник профільного фінтех-фонду N1 Никита Ізмайлов у блозі на Liga.net.

"Останніми тижнями неабиякий резонанс мала тема приймання банками та небанківськими фінустановами різних видів готівкових банкнот. Хтось був незадоволений тим, що фінансисти не хочуть приймати на рахунки/обмінювати старі долари та євро, хтось – відмовами брати старі купюри (1996 року випуску). Після кількох зустрічей з Нацбанком і посилення нормативної бази проблему начебто вирішили – один за одним банки заявляють про готовність адекватно працювати з усіма іноземними купюрами. Усім незадоволеним можу сказати тільки одне: кращим за зношені або старі гроші може бути тільки одне – безготівкові кошти", - зазначає автор блогу.

Засновник профільного фінтех-фонду N1 дав поради, як краще вкладатися в інвалюту у безготівковій формі.

"По-перше, тривалий час її придбання з рахунку було дешевшим, ніж в обміннику (працював вигідніший курс купівлі). А з урахуванням різних комісій і гонитви за синім доларом, буде дешевше і зараз. По-друге, зберігання коштів на рахунках завжди було більш безпечним і дешевим. Банк відповідає за прийняті у клієнта гроші, а держава гарантує в будь-якому банку 100% вкладень фізосіб під час дії воєнного стану + 3 місяці. Більше не потрібно дробити депозити на частини і розпихати по різних банках, все можна розмістити на одному рахунку. По-третє, при розміщенні грошей на депозити від 3 місяців – банк нараховує вкладнику відсотки. Можна не просто накопичувати кошти, а й заробляти на них", - пояснює банкір.

Інвестор радить відкривати гривневі вклади, за якими банки вже платять 18% річних, а необанки дають можливість регулярно відстежувати нарахування відсотків і отримувати процентні виплати щомісяця – непогана підмога до сімейного бюджету, пасивний дохід.

"Багатьом так навіть простіше відкладати. Не потрібно щомісяця "відривати гроші від душі". Це, з вашого дозволу, зробить банк, причому автоматично. Достатньо у банківському застосунку ввімкнути функцію регулярних відрахувань. Наприклад, відправляти на депозит 5-10% з кожної зарплати, і заощадження формуватимуться практично непомітно. Так і накопичите поступово на свою мету, якою б вона не була (відпустка, побутова техніка, авто тощо). Її згодом також зручніше оплачувати в безготівковій формі. Cashless завжди був зручним і вигідним, а зараз особливо - у непростий воєнний час", - продовжує Никита Ізмайлов.

Банкір запевнив, що користуватися безготівковими грошима в сучасній Україні – це зручно.

"Завантажив банківський додаток, перекинув менеджеру документи, пройшов верифікацію і дистанційно відкрив рахунок. Усе. Можна вільно користуватися. NFC-чип може бути встановлений десь будь-де. Хоч у телефоні, хоч у браслеті, і цього достатньо для здійснення безготівкових платежів. У сучасній Україні їх приймають не тільки в торгових центрах або супермаркетах, а навіть уже й на ринках. Якщо людям і потрібна готівка, то лише в деяких (нечисленних) випадках. Багато її непотрібно. Тому й немає потреби постійно витрачатися на переведення у готівку, переживати за вигляд банкнот і хвилюватися, чи вдасться їх обміняти без комісії. З cashless не доводиться про все це думати", - резюмує Никита Ізмайлов.

Нагадаємо, в останні місяці в Україні все частіше відмовляються обмінювати так звані "зношені купюри". На цю ситуацію звернув увагу центральний банк України. У травні в Україні виникла проблема додаткових комісій банків та обмінних пунктів, які вони встановлюють за прийом нібито зношених доларових купюр або банкнот попередніх років випуску.

1