Рада спростила порядок отримання статусу УБД

Відповідь на запит військового про отримання статусу УБД мають надати протягом 30 днів
Рада спростила порядок отримання статусу УБД
Тероборона, ЗСУ, українські військові / Фото: Pexels
30 Червня 2023, 11:48
читать на русском

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №9141 щодо спрощення процедури оформлення ветеранського статусу.

Про це повідомила голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голову партії "Слуга народу" Олену Шуляк у Фейсбуці.

"Інколи, під час оформлення статусу учасника бойових дій, наші військові потрапляли у бюрократичну пастку. Адже військові частини не завжди надавали необхідні документи для отримання статусу УБД із дотриманням строків, передбачених в законодавстві. Аби уникнути залежності військовослужбовця від командира в питанні отримання чи не отримання статусу, і був ухвалений відповідний законопроєкт", - зазначила вона.

Вона додала, що відтепер відповідні органи соціального захисту за заявою військового або його представника мають самостійно витребувати необхідні документи для надання пільги чи присвоєння статусу ветерана.

"Комісії та органи, які приймають рішення про надання статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого, за заявою особи, яка подає документи, або її представника зобов’язані витребувати у відповідальних органів або осіб необхідні документи, що є підставою для надання статусу. Такий орган чи особа повинні надати відповідь на запит не пізніше ніж через 30 діб", - пояснила нардеп.

Шуляк переконана, що ухвалення законопроєкту спростить процедуру отримання статусів та розв'яже проблему з порушенням строків їх оформлення, а також ліквідує повноваження відповідальних органів, що застосовувалися на їхній розсуд.

"Військовослужбовці, які захищають нас на передовій, повинні відчувати наш надійний тил, а не ходити від кабінету до кабінету з довідками та папірцями, аби отримати те, що їм належить по праву", - резюмувала Шуляк.

Нагадаємо, статус учасника бойових дій (УБД) отримують українські військові, які брали участь в обороні України, захисті безпеки населення й інтересів держави у зв’язку з вторгненням РФ.

Читайте також