Рада ухвалила законопроєкт про податкову амністію

Документ підтримали 243 народних депутати
Важливо
Рада ухвалила законопроєкт про податкову амністію
Верховна Рада України Фото: сторінка ВР у Фейсбуці
15 Червня 2021, 12:04
читать на русском

Верховна Рада ухвалила закон про добровільне одноразове декларування активів фізичних осіб.

Про це повідомляє пресслужба ВРУ.

За законопроєкт №5153 "Про внесення змін до Податкового кодексу України про стимулювання детінізації доходів і підвищення податкової культури громадян шляхом введення добровільного декларування фізичними особами належних їм активів і сплати одноразового збору до бюджету" проголосували 243 народних депутати.

Документ пропонує у період з 1 вересня 2021 до 1 вересня 2022 рр. провести добровільне декларування активів фізичних осіб, які були набуті до 1 січня 2021 року, але з яких не були сплачені податки, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в одноразовій добровільній декларації можуть бути відображені такі активи фізособи, як валютні цінності (крім коштів у готівковій формі), цінні папери, рухоме та нерухоме майно, у тому числі об'єкти незавершеного будівництва, частки (паї) у майні юридичних осіб, що знаходяться як в Україні, так і за кордоном.

Збір з одноразового добровільного декларування визначатиметься за такими ставками:

  • 5% за валютними цінностями, розміщеними на рахунках у банках в Україні, а також іншими активами, зареєстрованими в Україні;
  • 9% за валютними цінностями, розміщеними на рахунках у фінустановах за кордоном, а також іншими активами, що знаходяться за кордоном;
  • 2,5% за номінальною вартістю державних облігацій України з терміном обігу понад 365 днів без права дострокового погашення, придбаних декларантом у період з 1 січня 2021 року до 20 Червня 2022 року одноразової добровільної декларації.

Нагадаємо, що 30 березня Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт про податкову амністію.