Рецепт святкового десерту: новорічний торт "Шоколад-Апельсин"
Цей рецепт вимагає кулінарного досвіду і займає кілька годин часу
Зробити такий домашній новорічний тортик під силу досвідченим господиням, які зможуть раціонально розподілити свій час, готуючи святковий стіл, щоб було достатньо часу не тільки спекти шоколадно-карамельний бісквіт, але і зробити два види мусу, карамельний прошарок і апельсинове компоті. Але однозначно такий шоколадний торт на Новий рік зробить справжній фурор.
Інгредієнти:
Для тіста:
- 4 яйця ;
- 120 г цукру ;
- 200 г вареної згущенки ;
- 80 г молока ;
- 80 г вершкового масла ;
- 160 г борошна ;
- 50 г какао-порошку ;
- 10 г розпушувача.
Для карамельного прошарку :
- 120 г цукру ;
- 120 мл жирних вершків 33% ;
- 60 г вершкового масла ;
- 4 г желатина ;
- 24 мл води.
Для апельсинового мусу:
- 180 мл свіжовичавленого апельсинового соку ;
- 2 жовтки ;
- 50 г цукру ;
- 1 апельсин (цедра) ;
- 90 мл жирних вершків 33% ;
- 5 г желатина ;
- 30 мл холодної води.
Щоб приготувати цитрусове компоті, знадобиться :
- 200 г м’якоті апельсина (без білих плівок і кісточок) ;
- 50 г цукру ;
- 10 г кукурудзяного крохмалю або 7 г цитрусового пектину.
- Для шоколадного мусу потрібно взяти :
- 225 г молочного шоколаду ;
- 150 мл молока ;
- 360 мл вершків 33% жирності ;
- 7 г желатина ;
- 42 мл води.
Покроковий рецепт новорічного торта :
- Для бісквіта в сотейнику з’єднати масло, молоко і варену згущену. Надіслати ці продукти на помірний вогонь, періодично помішуючи, довести до кипіння і однорідності.
- Яйця разом з цукром збити на максимальній швидкості міксера протягом 5-7 хвилин. Сухі компоненти тесту змішати і в 2-3 прийоми ввести в пишну яєчну масу.
- Потім вилити карамельно-молочну суміш і розмішати. Повинна вийти суміш, що стікає широкою стрічкою з лопатки. Перекласти тісто в підготовлену (застелену пергаментом) форму діаметром 18 см і випікати 50 хв при 180 градусах.
- Готовий бісквіт остудити на решітці, потім обернувши харчовою плівкою і витримати в холодильнику 12 годин, а перед складанням торта розрізати на 3 коржі.
- Приготування карамельного шару потрібно почати з замочування желатину. Його заливають холодною водою і відставляють в сторону.
- Далі цукор розтопити в сотейнику до красивого бурштинового кольору. Влити в нього гарячі вершки і додати масло кімнатної температури. Повернути все на вогонь, щоб карамель знову закипіла.
- Після цього ввести розтоплений желатин. Перелити суміш в затягнуте плівкою кондитерське кільце (діаметром 16 см) і заморозити.
- Для апельсинового мусу жовтки розтерти з цукром і цедрою, влити до них апельсиновий сік. Отриману суміш уварити на слабкому вогні до загустіння.
- Коли заварна основа трохи охолоне ввести в неї підготовлений, як для карамельного шару, желатин. Холодні вершки збити до м’яких піків і акуратно вмішати в заварну основу.
- Вилити апельсиновий мус на карамельний прошарок і прибрати все ще на 3-4 години в морозильник.
- Для апельсинового компоті в сотейнику нагріти до кипіння апельсиновий м'якуш, потім всипати пектин (крохмаль), змішаний з цукром, проварити все 2-3 хв і повністю остудити.
- Шоколадний мус для новорічного десерту потрібно готувати безпосередньо перед складанням торта. Гарячим молоком залити шоколад і розмішати до однорідності. Потім ввести замочений у воді і розтоплений желатин.
- Вершки збити до м’яких піків і ввести в них тонкої цівкою шоколадну суміш. Добре розмішати до однорідності і можна приступати до збірки новорічного торта.
- Роз’ємне кільце (можна взяти бота від роз’ємної форми) вистелити ацетатною або харчовою плівкою. Викласти перший корж і розподілити зверху трохи шоколадного мусу. Укласти на нього апельсинового карамельний шар і знову прикрити все мусом.
- Далі йде другий корж. По ньому розподіляється мус, а зверху, не доходячи 2 см до країв – компоті, знову мус і останній корж. Зібраний торт повинен провести 6-8 годин в холодильнику, після чого кільце можна зняти і приступити до оформлення.
Бока новорічного торта можна залишити голими або покрити їх будь-яким стабільним кремом на масляній або шоколадній основі.
Читайте також