Празький торт: класичний рецепт популярного десерту

Попри його назву, рецепт торта придумали не в Чехії, а на росії
Празький торт: класичний рецепт популярного десерту
19 Листопада 2022, 21:49
читать на русском

Шоколадний Празький торт складається з бісквітних коржів із прошарками крему і помадкою. Класичний бісквітний торт Прага вигадали не в Чехії, як багато хто думає помилково, його винайшов кондитер московського ресторану Прага. Цей же кондитер придумав і знаменитий торт Пташине молоко.

Пропонуємо приготувати класичний Празький торт із ніжним кремом.

Інгредієнти:

бісквіт:

  • яйце - 6 шт.
  • борошно - 115 г
  • цукор - 1 склянка
  • вершкове масло - 40 г
  • какао - 25 г

крем:

  • згущене молоко - 120 г
  • жовток - 1 шт.
  • вершкове масло - 200 г
  • какао - 10 г
  • ванільний цукор - 1 пакетик
  • абрикосовий джем

глазур:

  • шоколад темний - 60 г
  • вершкове масло - 60 г

Печемо бісквіт

Відокремлюємо білки від жовтків. Збиваємо білки з половиною склянки цукру до стійких піків. Жовтки збиваємо з цукром, який залишився близько 5 хвилин. Змішуємо білковий крем із жовтковим і додаємо просіяне борошно і какао-порошок. Акуратно перемішуємо. Вершкове масло розтоплюємо і охолоджуємо. Поступово вливаємо в суміш вершкове масло і акуратно перемішуємо. Форму для випікання змащуємо вершковим маслом, присипаємо борошном і виливаємо тісто. Ставимо форму в духовку, розігріту до 180 ° C, і випікаємо 30-35 хвилин. Коли бісквіт буде готовий, залишаємо його в формі на 5 хв, а потім перевертаємо на решітку і залишаємо на пару годин. Після цього розрізаємо бісквіт на три коржі.

Робимо крем для торта

Жовток змішуємо з 20 г води і додаємо згущене молоко. Добре перемішуємо інгредієнти і ставимо на маленький вогонь. Варимо суміш до згущення і охолоджуємо при кімнатній температурі. Вершкове масло нарізаємо шматочками і збиваємо з ванільним цукром. Поступово додаємо в вершкове масло крем зі згущеного молока, безперервно збиваючи. Додаємо в суміш какао і ще раз збиваємо.

Збираємо торт

Кладемо на плоске блюдо перший корж і перемащуємо його кремом. Зверху кладемо другий корж і повторюємо весь процес. Накриваємо третім коржем. Розтоплюємо в каструлі густий абрикосовий джем, змащуємо їм весь торт - зверху і боки - і даємо застигнути.

Глазур для торта

Плитку шоколаду розламуємо на невеликі шматочки і розтоплюємо на водяній бані. Додаємо в рідкий шоколад вершкове масло. Чекаємо коли глазур трохи охолоне і акуратно виливаємо на торт, розподіляючи по всій поверхні. Даємо глазурі застигнути і ставимо торт в холодильник на кілька годин.

Читайте також