Не більше десяти тисяч євро: у ЄС запровадили обмеження на готівкові розрахунки
Зробити такий домашній новорічний тортик під силу досвідченим господиням, які зможуть раціонально розподілити свій час, готуючи святковий стіл, щоб було достатньо часу не тільки спекти шоколадно-карамельний бісквіт, але і зробити два види мусу, карамельний прошарок і апельсинове компоті. Але однозначно такий шоколадний торт на Новий рік зробить справжній фурор.
Інгредієнти:
Для тіста:
- 4 яйця ;
- 120 г цукру ;
- 200 г вареної згущенки ;
- 80 г молока ;
- 80 г вершкового масла ;
- 160 г борошна ;
- 50 г какао-порошку ;
- 10 г розпушувача.
Для карамельного прошарку :
- 120 г цукру ;
- 120 мл жирних вершків 33% ;
- 60 г вершкового масла ;
- 4 г желатина ;
- 24 мл води.
Для апельсинового мусу:
- 180 мл свіжовичавленого апельсинового соку ;
- 2 жовтки ;
- 50 г цукру ;
- 1 апельсин (цедра) ;
- 90 мл жирних вершків 33% ;
- 5 г желатина ;
- 30 мл холодної води.
Щоб приготувати цитрусове компоті, знадобиться :
- 200 г м’якоті апельсина (без білих плівок і кісточок) ;
- 50 г цукру ;
- 10 г кукурудзяного крохмалю або 7 г цитрусового пектину.
- Для шоколадного мусу потрібно взяти :
- 225 г молочного шоколаду ;
- 150 мл молока ;
- 360 мл вершків 33% жирності ;
- 7 г желатина ;
- 42 мл води.
Покроковий рецепт новорічного торта :
- Для бісквіта в сотейнику з’єднати масло, молоко і варену згущену. Надіслати ці продукти на помірний вогонь, періодично помішуючи, довести до кипіння і однорідності.
- Яйця разом з цукром збити на максимальній швидкості міксера протягом 5-7 хвилин. Сухі компоненти тесту змішати і в 2-3 прийоми ввести в пишну яєчну масу.
- Потім вилити карамельно-молочну суміш і розмішати. Повинна вийти суміш, що стікає широкою стрічкою з лопатки. Перекласти тісто в підготовлену (застелену пергаментом) форму діаметром 18 см і випікати 50 хв при 180 градусах.
- Готовий бісквіт остудити на решітці, потім обернувши харчовою плівкою і витримати в холодильнику 12 годин, а перед складанням торта розрізати на 3 коржі.
- Приготування карамельного шару потрібно почати з замочування желатину. Його заливають холодною водою і відставляють в сторону.
- Далі цукор розтопити в сотейнику до красивого бурштинового кольору. Влити в нього гарячі вершки і додати масло кімнатної температури. Повернути все на вогонь, щоб карамель знову закипіла.
- Після цього ввести розтоплений желатин. Перелити суміш в затягнуте плівкою кондитерське кільце (діаметром 16 см) і заморозити.
- Для апельсинового мусу жовтки розтерти з цукром і цедрою, влити до них апельсиновий сік. Отриману суміш уварити на слабкому вогні до загустіння.
- Коли заварна основа трохи охолоне ввести в неї підготовлений, як для карамельного шару, желатин. Холодні вершки збити до м’яких піків і акуратно вмішати в заварну основу.
- Вилити апельсиновий мус на карамельний прошарок і прибрати все ще на 3-4 години в морозильник.
- Для апельсинового компоті в сотейнику нагріти до кипіння апельсиновий м'якуш, потім всипати пектин (крохмаль), змішаний з цукром, проварити все 2-3 хв і повністю остудити.
- Шоколадний мус для новорічного десерту потрібно готувати безпосередньо перед складанням торта. Гарячим молоком залити шоколад і розмішати до однорідності. Потім ввести замочений у воді і розтоплений желатин.
- Вершки збити до м’яких піків і ввести в них тонкої цівкою шоколадну суміш. Добре розмішати до однорідності і можна приступати до збірки новорічного торта.
- Роз’ємне кільце (можна взяти бота від роз’ємної форми) вистелити ацетатною або харчовою плівкою. Викласти перший корж і розподілити зверху трохи шоколадного мусу. Укласти на нього апельсинового карамельний шар і знову прикрити все мусом.
- Далі йде другий корж. По ньому розподіляється мус, а зверху, не доходячи 2 см до країв – компоті, знову мус і останній корж. Зібраний торт повинен провести 6-8 годин в холодильнику, після чого кільце можна зняти і приступити до оформлення.
Бока новорічного торта можна залишити голими або покрити їх будь-яким стабільним кремом на масляній або шоколадній основі.
Читайте також