Рецепт святкового десерту: новорічний торт "Шоколад-Апельсин"

Цей рецепт вимагає кулінарного досвіду і займає кілька годин часу
Рецепт святкового десерту: новорічний торт "Шоколад-Апельсин"
29 Грудня 2022, 22:22
читать на русском

Зробити такий домашній новорічний тортик під силу досвідченим господиням, які зможуть раціонально розподілити свій час, готуючи святковий стіл, щоб було достатньо часу не тільки спекти шоколадно-карамельний бісквіт, але і зробити два види мусу, карамельний прошарок і апельсинове компоті. Але однозначно такий шоколадний торт на Новий рік зробить справжній фурор.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • 4 яйця ;
  • 120 г цукру ;
  • 200 г вареної згущенки ;
  • 80 г молока ;
  • 80 г вершкового масла ;
  • 160 г борошна ;
  • 50 г какао-порошку ;
  • 10 г розпушувача.

Для карамельного прошарку :

  • 120 г цукру ;
  • 120 мл жирних вершків 33% ;
  • 60 г вершкового масла ;
  • 4 г желатина ;
  • 24 мл води.

Для апельсинового мусу:

  • 180 мл свіжовичавленого апельсинового соку ;
  • 2 жовтки ;
  • 50 г цукру ;
  • 1 апельсин (цедра) ;
  • 90 мл жирних вершків 33% ;
  • 5 г желатина ;
  • 30 мл холодної води.

Щоб приготувати цитрусове компоті, знадобиться :

  • 200 г м’якоті апельсина (без білих плівок і кісточок) ;
  • 50 г цукру ;
  • 10 г кукурудзяного крохмалю або 7 г цитрусового пектину.
  • Для шоколадного мусу потрібно взяти :
  • 225 г молочного шоколаду ;
  • 150 мл молока ;
  • 360 мл вершків 33% жирності ;
  • 7 г желатина ;
  • 42 мл води.

Покроковий рецепт новорічного торта :

  1. Для бісквіта в сотейнику з’єднати масло, молоко і варену згущену. Надіслати ці продукти на помірний вогонь, періодично помішуючи, довести до кипіння і однорідності.
  2. Яйця разом з цукром збити на максимальній швидкості міксера протягом 5-7 хвилин. Сухі компоненти тесту змішати і в 2-3 прийоми ввести в пишну яєчну масу.
  3. Потім вилити карамельно-молочну суміш і розмішати. Повинна вийти суміш, що стікає широкою стрічкою з лопатки. Перекласти тісто в підготовлену (застелену пергаментом) форму діаметром 18 см і випікати 50 хв при 180 градусах.
  4. Готовий бісквіт остудити на решітці, потім обернувши харчовою плівкою і витримати в холодильнику 12 годин, а перед складанням торта розрізати на 3 коржі.
  5. Приготування карамельного шару потрібно почати з замочування желатину. Його заливають холодною водою і відставляють в сторону.
  6. Далі цукор розтопити в сотейнику до красивого бурштинового кольору. Влити в нього гарячі вершки і додати масло кімнатної температури. Повернути все на вогонь, щоб карамель знову закипіла.
  7. Після цього ввести розтоплений желатин. Перелити суміш в затягнуте плівкою кондитерське кільце (діаметром 16 см) і заморозити.
  8. Для апельсинового мусу жовтки розтерти з цукром і цедрою, влити до них апельсиновий сік. Отриману суміш уварити на слабкому вогні до загустіння.
  9. Коли заварна основа трохи охолоне ввести в неї підготовлений, як для карамельного шару, желатин. Холодні вершки збити до м’яких піків і акуратно вмішати в заварну основу.
  10. Вилити апельсиновий мус на карамельний прошарок і прибрати все ще на 3-4 години в морозильник.
  11. Для апельсинового компоті в сотейнику нагріти до кипіння апельсиновий м'якуш, потім всипати пектин (крохмаль), змішаний з цукром, проварити все 2-3 хв і повністю остудити.
  12. Шоколадний мус для новорічного десерту потрібно готувати безпосередньо перед складанням торта. Гарячим молоком залити шоколад і розмішати до однорідності. Потім ввести замочений у воді і розтоплений желатин.
  13. Вершки збити до м’яких піків і ввести в них тонкої цівкою шоколадну суміш. Добре розмішати до однорідності і можна приступати до збірки новорічного торта.
  14. Роз’ємне кільце (можна взяти бота від роз’ємної форми) вистелити ацетатною або харчовою плівкою. Викласти перший корж і розподілити зверху трохи шоколадного мусу. Укласти на нього апельсинового карамельний шар і знову прикрити все мусом.
  15. Далі йде другий корж. По ньому розподіляється мус, а зверху, не доходячи 2 см до країв – компоті, знову мус і останній корж. Зібраний торт повинен провести 6-8 годин в холодильнику, після чого кільце можна зняти і приступити до оформлення.

Бока новорічного торта можна залишити голими або покрити їх будь-яким стабільним кремом на масляній або шоколадній основі.

Читайте також

1