Різдвяні ярмарки у Європі: які локації варто відвідати туристам

Батьківщиною різдвяних ярмарків вважають Німеччину: Штрицельмаркт у Дрездені вперше стали проводити ще у 1434 році. Але відомі такими локаціями й інші країни: казкова атмосфера пануватиме у безлічі містечок Європи.
Різдвяні ярмарки у Європі: які локації варто відвідати туристам
8 Листопада 2023, 22:54
читать на русском

У листопаді в Європі вже активно готуються до новорічних свят і облаштовують святкові локації. Світ європейських ярмарків незамінний пункт для мандрівників, які цінують особливу атмосферу.

РБК-Україна розповідає про найкращі європейські різдвяні ярмарки, які варто відвідати цієї зими.

Базель, Швейцарія

Розташування: Barfüsserplatz і Münsterplatz в історичному Старому місті.

Коли завершується: 23 грудня

У Базелі близько 155 дерев’яних будиночків розташують на тлі старого міста, освітленого блискучими вогнями. В історичному центрі вже встановлюють різдвяну ялинку з прикрасами, присвяченими місцевій легенді Йоганну Ваннеру, а ятки святково прикрашені.

Тут можна придбати кілька подарунків і смаколиків ручної роботи, а далі – сходити подивитися на 13-метрову різдвяну ялинку на площі Барфюсерплац. Там можна випити ароматного глінтвейну, після чого прогулятися вздовж річки Рейн.

Відень, Австрія

Розташування: палац Бельведер

Коли завершується: 26 грудня

Різдвяний ярмарок Wiener Chriskindlemarkt und Weihnachtstraum є, мабуть, найбільшим і добре відомим у Відні. За святковою атмосферою сюди приїздять туристи з безлічі країн.

У якості альтернативи засновник європейської туристичної компанії Black Tomato Том Марчант радить різдвяне село в Бельведерському палаці. Цю локацію люблять місцеві мешканці, і тут значно менше людей. Там можна прогулятися в атмосфері розкішної барокової архітектури палацу 18-го століття, насолоджуючись глінтвейном і випічкою.

"У цій місцевості можна знайти багато ювелірних виробів місцевих майстрів. Різьблена деревина, кераміка, дерев’яні капелюхи, прикраси, посуд – все, що забажаєте", – розповідає Марчант.

Страсбург, Франція

Розташування: Grande Île, Старе місто

Коли завершується: 24 грудня

Страсбург відомий шанувальникам свята як "столиця Різдва". Тут проводиться найстаріший святковий ринок у Франції, рік заснування якого датується 1570-м.

У місті для гостей ярмарку встановлять цілих 13 ринків, усі в межах пішої доступності один від одного. Основним буде Christkindelsmärik: він знаходитиметься на площі Бройлі. Там ви можете випити келих французького глінтвейну vin chaud, прогулюючись навколо святково прикрашених яток поблизу древнього готичного собору.

Гейдельберг, Німеччина

Розташування: Старе місто

Коли завершується: 22 грудня

Різдвяні ярмарки – частина культури Німеччини. За різними підрахунками, під кінець року по всій країні встановлюють близько 2500 таких локацій. Одним з кращих місць, де можна почати дослідження святкових традицій регіону, туристичні експерти вважають казкове місто-фортецю Гейдельберг.

Гейдельберг може похвалитися численними архітектурними пам’ятками. Наприклад, Старий міст і університет XIV століття, який відвідували видатні діячі. У місті протікає річка Неккар, поруч знаходиться Оденвальдський ліс.

Сам же різдвяний ярмарок Гейдельберга розташують по освітлених алеях старого міста. Аромат смажених горіхів та випічки, хатинки з сувенірами та катання на ковзанах на площі Карлсплац та каруселі – що може бути кращим для незабутнього вікенду в атмосфері Різдва?

Таллінн, Естонія

Розташування: Ратушна площа

Коли завершується: 8 січня

Протягом вже шести століть у центрі історичної Ратушної площі Таллінна щороку ставлять святкову різдвяну ялинку. Цього року вона сягне 15 метрів у висоту. Також тут щороку проводять ярмарок, наповнений святковою атмосферою.

Завітайте до резиденції Санта-Клауса прямо на площі, відшукайте у ятках прикраси ручної роботи та затишні в’язані речі з овечої вовни, спробуйте місцеві ковбаски, а на десерт – естонське імбирне печиво та тістечка з корицею й кардамоном, а також фірмовий глінтвейн. На завершення прогулянки подивіться виступ місцевих фольклорних танцюристів і музикантів.

Единбург, Шотландія

Розташування: East Princes Street Garden

Коли завершується: 3 січня

На тлі відомих туристичних локацій – Единбурзького замку та вікторіанського пам’ятника Вальтеру Скотту – розташується святковий ринок столиці Шотландії.

Під час ярмарки й не тільки тут можна насолодитися краєвидами з висоти пташиного польоту з вершини оглядового колеса, прокататися на ковзанці в оточенні архітектури 18-го століття, скуштувати місцеві напої та делікатеси.

Копенгаген, Данія

Розташування: дві локації – Сади Тіволі та Højbro Plads

Коли завершується: 31 та 21 грудня відповідно.

Потрапивши в сади Тіволі в Копенгагені у розпал туристичного сезону, гості можуть відчути себе в атмосфері таємничого скандинавського села. 175-річний тематичний парк щороку перетворюється на різдвяний ярмарок із 60 кіосками в чарівному декорі. Також тут є дерев’яні будиночки, прикрашені сосновими шишками та снігом. А самі дерева мальовничого саду прикрашені понад 70 000 різдвяними кульками.

За 10 хвилин ходьби розташована ще одна святкова локація, Højbro Plads. Тут сяятимуть 18 000 блискучих вогників, а місцева кухня порадує гурманів локальними делікатесами.

1