РНБО не може визначати, хто є олігархом: Разумков про поправки до закону Зеленського

РНБО немає повноважень, оскільки є координаційним органом
14 Липня, 12:46

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков розповів про поправки до закону про олігархів, які можуть внести. Подано 98 поправок станом на ранок 13 липня.

Про це спікер парламенту сказав в інтерв'ю виданню "Ліга.net".

За словами Разумкова, РНБО є координаційним органом, тому у нього немає повноважень визначати, чи є особа олігархом. Спікер вважає, що тут може бути конфлікт інтересів.

Наприклад, є якийсь голова Верховної Ради, який перебуває в тісних корупційних відносинах з представником великого бізнесу. Він коли-небудь проголосує в рамках РНБО за включення цієї особи до переліку олігархів? Ні. Він буде нормально звітувати про свої зустрічі? Ні. Це конфлікт інтересів? Так, - сказав він.

Разумков наголосив на необхідності чіткого визначення того, хто, на який термін і коли ухвалюватиме рішення.

На мою думку, це має бути структура при НАЗК, яка працюватиме на громадських засадах. Ця комісія створюється завдяки конкурсу, в рамках якого можуть залучатися також іноземні експерти, - зазначив спікер.

Але туди не зможуть входити ті, у кого є конфлікт інтересів, зокрема чиновники.

Нагадаємо, що 1 липня Верховна Рада України ухвалила за основу законопроєкт президента Володимира Зеленського №5599 про олігархів.

Більше читайте про законопроєкт у нашому матеріалі: Закон Зеленського про олігархів: боротьба чи чергова вистава - аналіз

Читайте також