РНБО не може визначати, хто є олігархом: Разумков про поправки до закону Зеленського

РНБО немає повноважень, оскільки є координаційним органом
РНБО не може визначати, хто є олігархом: Разумков про поправки до закону Зеленського
Дмитро Разумков Фото: сайт парламенту
14 Липня 2021, 12:46
читать на русском

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков розповів про поправки до закону про олігархів, які можуть внести. Подано 98 поправок станом на ранок 13 липня.

Про це спікер парламенту сказав в інтерв'ю виданню "Ліга.net".

За словами Разумкова, РНБО є координаційним органом, тому у нього немає повноважень визначати, чи є особа олігархом. Спікер вважає, що тут може бути конфлікт інтересів.

Наприклад, є якийсь голова Верховної Ради, який перебуває в тісних корупційних відносинах з представником великого бізнесу. Він коли-небудь проголосує в рамках РНБО за включення цієї особи до переліку олігархів? Ні. Він буде нормально звітувати про свої зустрічі? Ні. Це конфлікт інтересів? Так, - сказав він.

Разумков наголосив на необхідності чіткого визначення того, хто, на який термін і коли ухвалюватиме рішення.

На мою думку, це має бути структура при НАЗК, яка працюватиме на громадських засадах. Ця комісія створюється завдяки конкурсу, в рамках якого можуть залучатися також іноземні експерти, - зазначив спікер.

Але туди не зможуть входити ті, у кого є конфлікт інтересів, зокрема чиновники.

Нагадаємо, що 1 липня Верховна Рада України ухвалила за основу законопроєкт президента Володимира Зеленського №5599 про олігархів.

Більше читайте про законопроєкт у нашому матеріалі: Закон Зеленського про олігархів: боротьба чи чергова вистава - аналіз

Читайте також