Росія має понести відповідальність за зневоднення Криму - Яременко

Стратегія РФ щодо примушування України надати воду в Крим не спрацює, наголошують в уряді
Росія має понести відповідальність за зневоднення Криму - Яременко
Ігор Яременко Фото: mtot.gov.ua
22 Жовтня 2020, 07:28
читать на русском

Дніпровська прісна вода через Північно-Кримський канал піде до АР Крим лише після того, як український півострів буде деокуповано.

Про це заявив заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігор Яременко, повідомляє пресслужба уряду.

За його словами, нині Росія педалює тематику води в окупованому Криму, аби змінити "інформаційний фокус" зі своєї відповідальності, як країни-окупанта, за забезпечення півострова водою, та перекласти цю відповідальність на Україну. Натомість, наголошує Ігор Яременко, за все, що відбувається на тимчасово окупованій території несе повну відповідальність країна-окупант.

Читайте також

Урядовець нагадав, що відповідно до змісту Женевських конвенцій це стосується і зобов’язань щодо забезпечення цивільного населення окупованої території всіма необхідними ресурсами, зокрема і водними.

Продовження цинічних спекуляцій щодо води є додатковим кроком РФ з метою перетворити жертву агресії на "порушника", нівелювати відповідальність за свої міжнародно-протиправні діяння, а також елементом стратегії примушування України надати воду в Крим, але ця стратегія РФ не спрацює, - сказав Ігор Яременко.

Він наголосив, що РФ має понести відповідальність за зневоднення Криму та всі злочини, які здійснює на півострові російська окупаційна влада.

Читайте також

Політик вважає, що у Криму відбувається штучна заміна населення. Українських громадян різних національностей витискають з Криму, натомість на тимчасово окупований півострів завезли тисячі громадян з регіонів Росії. Кількість завезених оцінюється мінімум у 250 тисяч і продовжує збільшуватись.

Також відбувається тотальна мілітаризація півострова, активно розвивається військова інфраструктура. Все це призводить до надмірної експлуатації джерел води і спричиняє екологічну шкоду. З огляду на кліматичні зміни, Росія програмує занепад Криму і має понести за це відповідальність, - зазначив Яременко.

Нагадаємо, Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією в 2014 році поставку води в АРК припинили.

З початку вересня в Сімферополі, Бахчисараї та Сімферопольському районах через посуху і обміління водоймищ почався третій, самий жорсткий, етап обмежень подачі води.

Нагадаємо, раніше постійний представник України при ООН Сергій Кислиця заявив, що обговорювати відновлення поставок дніпровської води в анексований Крим можна лише в тому випадку, якщо Росія офіційно звернеться з таким проханням до влади України і при цьому визнає себе країною-окупантом.

1