Розкішне майно і успішний бізнес дружини: як живе помічник корупціонера-втікача Юрія Голика Володимир Орлов

Володимир Орлов був заступником голови Дніпропетровської ОВА Валентина Резніченка, який також є фігурантом справи про "Велике крадівництво". Його називають правою рукою Голика
Важливо
Розкішне майно і успішний бізнес дружини: як живе помічник корупціонера-втікача Юрія Голика Володимир Орлов
Володимир Орлов
25 Червня 2024, 13:28
читать на русском

Володимир Орлов – права рука Голика у справах "Великого будівництва", на якому безслідно зникли як мінімум півтора мільярда гривень.

Про це пише екснардеп Ігор Мосійчук.

З січня 2021 року по теперішній час Володимир Орлов є першим заступником Голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації - начальника обласної військової адміністрації. Пролобіював його на цю посаду «великий будівельник» Юрій Голик, який нещодавно з довідкою про інвалідність виїхав за кордон через систему "Шлях" за підписом все того ж Орлова.

В січні 2023 року указом президента було звільнено голову Дніпропетровської ОВА Валентина Резніченка, який «зашкварився» в рамках розслідування справи про виграні ТОВ «Будінвест інжиніринг» тендери на ремонт доріг у Дніпропетровській області на суму понад 1,5 млрд грн (так звана справа Резніченка/Голика).

"Проте, це звільнення кардинально нічого в області не змінило. Наприкінці літа-2023 за справу відчайдушно взявся Володимир Орлов, який разом з новим главою ОДА Сергієм Лисаком буквально за декілька днів провели тендерів на ремонти доріг на суму 2,93 млрд грн. Зокрема, в рамках цих закупівель від Орлова-Лисака, 570 млн грн на ремонт 7 кілометрів доріг під Кривим Рогом отримала фірма «Інвестбуд». Простими словами: схеми залишились незмінними – відбулась лише невелика рокіровка їх бенефіціарів", - пише Мосійчук.

Щоб зрозуміти хоча б мінімальні об’єми награбованих в держави грошей – варто відслідкувати шляхи їх легалізації/відмивання. А тут, все доволі банально, за схемою - «коли чоловік на високій державній посаді, то в його родичів неодмінно кардинально зростають успіхи у веденні бізнесу». В даній ситуації, успішними бізнесменами являються дружина та син. Але про це згодом, почнемо з декларацій.

Колекція коштовних годинників Hublot, Patek Philippe, Parmigiani, Bovet, Rolex, Chopard, Ulysse Nardin; сумочки Chanel, Dior, Louis Vuitton та декілька шикарних шуб – все це пропускаємо, це відносно дрібниці для цієї сім’ї... А ось щодо авто, то тут деякі питання виникають. Окрім BMW X6 2021 року придбаного у вересні 2022 року за більш як 3 млн 600 тис. грн – Орлови придбали ще дві дорогі автівки. З березня 2023, дружина Орлова Ліна катається на BMW G7X/CW01 2022 року випуску; щодо ціни, то дане авто в середньому коштує близько 100 тис. дол., проте користується вона ним на праві оренди. Не відстає від дружини й сам Володимир, який в грудні того ж 2023 року «осідлав», також орендоване авто - TOYOTA LAND CRUISER 2022 року, що в середньому коштує близько 90 тис. дол. І все це в придачу до купленої в 2020 році Toyota Land Cruiser Prado за більш як 1,5 млн грн.

Звісно, після вище зазначеної інформації постає логічне питання – звідки кошти?.. Особливо, якщо врахувати що Володимир Орлов на посаді першого заступника Голови ОВА заробляє близько 800-900 тис. грн на рік... А кошти, за «давньою чиновницькою традицією» - в сім’ю приносить дружина Ліна Орлова.

Орлова Ліна Олександрівна зареєстрована як ФОП у сфері надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Також, вона являється співвласницею ТОВ «АРКУШ ЮЕЙ» та ТОВ «АГРОФІРМА „ЗАЛІССЯ“». Обидві ці фірми ведуть свій основний бізнес у сфері  вирощування ягід, горіхів, інших плодових дерев і чагарників. За 2023 рік від діяльності ФОП вона задекларувала майже 2 млн грн доходу. І ця сума є значно вищою ніж в роки коли її чоловік не був на високій посаді в ОДА. Та і це дрібниці...

Набагато цікавіша ситуація крутиться довкола двох вищезазначених ТОВ-ок; точніше має можливі ознаки відмивання коштів здобутих корупційним шляхом. Протягом декількох крайніх років Ліна Орлова займається доволі цікавими трансакціями під назвою – «поворотна фінансова допомога». А саме, то позичає – то отримує назад мільйонні суми від «АРКУШ ЮЕЙ» та «АГРОФІРМА „ЗАЛІССЯ“». В середньому цифри коливаються від 1,5 до 7,5 млн грн. Зауважимо, що цей так званий обіговий оборот значно зріз коли Володимир Орлов працевлаштувався в ОДА...

Більшість з вас скаже – «а що тут такого?.. а може саме в цей період в них великі врожаї ягід, горіхів і т.д.?»... В загальному, на такий аспект і можна було б це все списати, але... тут є певні «АЛЕ». І перше, це те, що ці дві фірми мають доволі скромний статутний капітал як для таких мільйонних оборотів. «АРКУШ ЮЕЙ» - статутний капітал 340 тис. грн; «АГРОФІРМА „ЗАЛІССЯ“» - 2 тис. грн. А друге, то це те, що дані компанії не мають потрібного майна для здійснення своєї діяльності. Тобто, земельних ділянок, об’єктів нерухомості, чи, приміром, навіть техніки. Все що є, то це – офіси, один в Броварах, інший в центрі Києва. Питання: звідки ж надходять гроші у цей бізнес?

Нагадаємо,  22 травня, Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національна поліція провели обшуки у помешканні співробітника одного з підрозділів НАБУ через витік інформації у резонансній справі.

Згодом в САП пояснили, що йдеться про справу щодо колишнього голови Дніпропетровської ОВА Резніченка та його партнера, чинного консультанта ОПУ Юрія Голика – під час «Великого будівництва» зникло півтора мільярда гривень.

Відомо, що телефон Юрія Голика є одним із доказів у справі – радник ОПУ одержував детальну інформацію про перебіг розслідування НАБУ через посередника,  бізнесмена й колишнього голову Броварської РДА Георгія Біркадзе.

Згодом директор НАБУ Семен Кривонос усунув свого першого заступника Гізо Углаву від виконання службових обов'язків для «забезпечення об'єктивного розслідування» ймовірного витоку даних, а НАБУ та САП домовились про спільне розслідування справи.

13 червня стало відомо, що  консультант офісу президента та власник скандального телефону зі "зливами" НАБУ Юрій Голік залишив територію України з довідкою про інвалідність.

Читайте також

1