СБУ знайшла покидьків, які навели "Іскандер" на кафе у селі Гроза на Харківщині

У результаті обстрілу загинуло 53 мирних мешканці
Головне
СБУ знайшла покидьків, які навели "Іскандер" на кафе у селі Гроза на Харківщині
11 Жовтня 2023, 11:59
читать на русском

СБУ викрила зрадників, які навели російський "Іскандер" на село Гроза у Харківській області. Ними виявились два брати, які перейшли на бік окупантів.

Про це повідомляє СБУ.

"Служба безпеки "по гарячих слідах" встановила особи двох зрадників, які скоригували російський ракетний удар по кафе у селі Гроза на Харківщині 5 жовтня", - йдеться в повідомленні.

Зловмисниками виявились двоє місцевих жителів - 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон, які під час окупації регіону перейшли на бік рашистів.

За це вони отримали "посади" у лавах окупаційного "управління внутрішніх справ військово-цивільної адміністрації Харківської області". Там одного з них призначили "водієм конвойної групи", іншого - "інспектором дорожньо-патрульної служби".

Однак, напередодні звільнення регіону обидва зрадники разом із родинами втекли до РФ, де продовжили працювати на користь країни-агресора.

"Під виглядом дружніх розмов та листувань у месенджері зрадники випитували у людей відомості про дислокацію Сил оборони та масові заходи на території регіону", - додали в СБУ.

Від початку жовтня цього року обидва фігуранти почали збирати інформацію про заплановане перепоховання загиблого українського захисника у селі Гроза. При цьому вони розуміли, що внаслідок ворожої атаки обов'язково загинуть мирні мешканці - їх знайомі з села Гроза, в тому числі й ті, хто надавав їм інформацію.

"Дізнавшись точну адресу та час проведення мирного заходу, Володимир Мамон передав ці дані російським окупантам", - розповіли у відомстві.

Отримані дані рашисти використали для здійснення прицільного удару по українському селу із застосуванням оперативно-тактичного ракетного комплексу "Іскандер М".

Нагадаємо, 5 жовтня, російські війська вдарили по кафе в селі Гроза Куп'янського району Харківської області. На той момент там перебувало близько 60 осіб, які зібрались на поминальний обід. За останніми даними через обстріл загинула 53 людини. Наразі ДНК-експертизи тривають, 5 людей вважаються зниклими безвісти. Тому кількість жертв може зрости.

Цей удар став наймасштабнішим у Харківській області з початку масштабного вторгнення РФ до України. У Повітряних силах припускають, що росіяни вдарили по селу Гроза з Воронезької області. Від початку повітряної тривоги до удару пройшло близько 10 хвилин.