Шотландія першою у світі зробила тампони і прокладки безкоштовними

Таким чином, вони ведуть боротьбу із бідністю
Шотландія першою у світі зробила тампони і прокладки безкоштовними
Тампони (фото: Pexels)
25 Листопада 2020, 12:11
читать на русском

Шотландія стала першою країною у світі, яка на законодавчому рівні зробила тампони і прокладки безкоштовними для жінок.

Про це повідомляє видання The Guardian.

Тепер засоби жіночої гігієни можна буде отримати в культурно-спортивних центрах, молодіжних клубах і аптеках. Додаткові засоби також з'являться в жіночих туалетах шкіл і вузів - там їх зробили безкоштовними ще 2018 року.

Цьому рішенню передувала інформаційна кампанія, яка змінила громадську думку про менструації. Зазначається, таке рішення ухвалили з метою боротьби з бідністю. На реалізацію ініціативи направлено 24 мільйони фунтів (приблизно 907 982 400 грн).

Чому 2020 року туалетний папір вважається необхідністю, а предмети жіночої гігієни - ні? Фінансове покарання за природну функцію організму - це несправедливо, це не рівноправність, - заявила член парламенту Шотландії Елісон Джонстон під час обговорення законопроєкту.

В середньому британки витрачають 13 фунтів стерлінгів (близько 492 грн) на місяць на засоби жіночої гігієни. За даними опитування 2017 року, кожна десята мешканка Сполученого Королівства не може собі цього дозволити. При цьому майже половина дівчат у віці від 14 до 21 соромляться своїх менструацій.

1