Швейцарія вивчає порядок скасування тимчасового захисту для українців

План, який планується розробити, повинен містити оперативні заходи, а також рекомендації щодо термінів виїзду, можливих винятків із правил та форм фінансової та іншої підтримки повернення біженців додому
Швейцарія вивчає порядок скасування тимчасового захисту для українців
Прапор Швейцарії (Фото: Прапори)
4 Жовтня 2023, 21:45
читать на русском

Швейцарія надала прихисток 65 400 біженцям із України із правом працювати та доступом до шкільної освіти. Зараз влада починає вивчати варіанти дій та порядок скасування статусу S у майбутньому.

Таке доручення отримали Державний секретаріат з міграції (SEM) та кантони, повідомляє swissinfo.ch.

Як заявили у Федеральній раді, особливий міграційний режим дозволяв приймати у країні біженців без проходження звичайної процедури надання притулку. Він був спочатку орієнтований на швидке повернення таких біженців на батьківщину. Проте безпечне повернення в Україну наразі неможливе.

Тому чиновники мають вивчити правові, організаційні та процедурні питання у зв'язку з можливим скасуванням у майбутньому статусу S для українців. Це дасть можливість діяти скоординовано.

План, який планується розробити, повинен містити оперативні заходи, а також рекомендації щодо термінів виїзду, можливих винятків із правил та форм фінансової та іншої підтримки повернення біженців додому.

"Щойно можна буде передбачити безпечне повернення і скасування статусу захисту S, рекомендації з концепції будуть переглянуті та адаптовані до поточних обставин. Лише після цього Федеральна рада у координації з європейськими країнами остаточно ухвалить рішення щодо модальностей скасування", – йдеться у заяві.

Наразі діє рішення не скасовувати статус S принаймні до 4 березня 2024 року. Найближчими тижнями Федеральна рада ухвалить рішення про те, як діяти далі.

Нагадаємо, українці, які користуються статусом тимчасового захисту в Швейцарії, можуть отримати кошти на дорогу в Україну. Виплати покривають вартість квитків, їжу, ночівлю за потреби.

Розмір допомоги визначають у Міграційній службі індивідуально до потреб родини. На дорослого виплачують приблизно 500 швейцарських франків (близько 500 євро) та 250 франків – на дитину. Максимум можна отримати до 2000 франків на сім'ю.

Якщо українці захочуть повернутися до Швейцарії, їм доведеться повернути виплачені кошти.

Читайте також

1