Сину ексзаступника секретаря РНБО Гладковського та ексочільнику "Укрспецекспорту" Букіну оголосили підозри за розкрадання майна

Йдеться як мінімум про 13 мільйонів гривень
Головне
Сину ексзаступника секретаря РНБО Гладковського та ексочільнику "Укрспецекспорту" Букіну оголосили підозри за розкрадання майна
Ігор Гладковський
7 Жовтня 2023, 11:35
читать на русском

Колишній генеральний директор ДК "Укрспецекспорт" та родич колишнього чиновника Ради національної безпеки і оборони України отримали підозри в розкраданні майже 13 млн гривень.

Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України.

За даними джерел РБК-Україна в правоохоронних органах, мова йде про сина колишнього першого заступника секретаря РНБО Ігоря Гладковського та Павла Букіна, який раніше очолював "Укрспецекспорт".

Правоохоронці провели розслідування за фактами зловживань в "Укроборонпромі" після публікацій журналістських розслідувань про змову тодішнього гендиректора "Укрспецекспорту" з родичем чиновника РНБО.

Слідство встановило, що змова полягала в наданні відкату Гладковському з коштів "Укрспецекспорту" шляхом укладення договору про постачання обладнання.

Так, протягом серпня 2016 року - лютого 2017 року вони забезпечили укладення та виконання необхідних договорів між "Укрспецекспорт" та підконтрольними Гладковському компаніями про закупівлю висотомірів для авіаційної техніки за умисно завищеними майже у 7 разів цінами (близько 450 тисяч доларів).

Ці дії, за даними слідства, призвели до того, що "Укрспецекспорту" було завдано збитки у розмірі 12,9 млн гривень. Своєю чергою Гладковський збагатився на цьому на понад 170 тисяч доларів - саме стільки він отримав за виконання згаданого контракту.

Оскільки вказані особи перебувають за межами України про підозру їм повідомили у порядку статті 135 КПК України.

Крім того, в НАБУ нагадали, що Гладковський є учасником ще одного кримінального провадження. Справа стосується одержання 950 тисяч гривень неправомірної вигоди за вплив на ухвалення рішення керівником "Укрспецекспорту". Ця справа наразі слухається у суді.

Довідково: Олег Гладковський - бізнес-партнер п'ятого президента України Петра Порошенка, фігурант гучних корупційних скандалів і колишній військовий чиновник.

Основний скандал, який розгорівся навколо Олега Гладковського (Свинарчука) - це звинувачення в корупційних схемах, пов'язаних з компанією "Укроборонпром" і розкраданні великих грошових коштів на оборонних закупівлях.

1