Скандальний прокурор Києва Кіпер стане новим головою Одеської ОВА

Олег Кіпер оскандалився тим, що їздив на новорічно-різдвяні свята у відпустку за кордон під час війни
Головне
Скандальний прокурор Києва Кіпер стане новим головою Одеської ОВА
31 Травня 2023, 11:10
читать на русском

Кабінет міністрів дав погодження на призначення нового голови Одеської обласної державної адміністрації. Ним стане головний прокурор Києва Олег Кіпер.

Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

"Погоджено призначення Кіпера Олега Олександровича головою Одеської обласної державної адміністрації", – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що за даними "Схем", Олег Кіпер їздив на новорічно-різдвяні свята у відпустку за кордон – там він провів загалом 10 днів. Він виїхав з України 29 грудня 2022-го року через кордон з Польщею та повернувся 8 січня 2023-го.

Прокурор відмовився назвати країну, де відпочивав. Він пояснив це міркуваннями безпеки, оскільки "його дружина влітку змінила російське громадянство на українське". Водночас встановлено, що на момент цієї публікації офіційні органи РФ обліковують російський паспорт дружини головного прокурора Києва Ірини Кіпер як дійсний.

Кіпер зізнався, що під час повномасштабного вторгнення виїжджав за кордон у приватних цілях двічі. Окрім новорічної відпустки, він також розповів, що їздив у відпустку до Відня (Австрія) у серпні 2022-го, за його словами, поїздка була з метою лікування. На підтвердження своїх слів він надав квитанцію про оплату медичних послуг у одній в віденських приватних клінік на суму у 1,5 тисячі євро.

Раніше, 11 вересня 2020 року Олег Кіпер був призначений на посаду керівника Київської міської прокуратури. Олег Кіпер почав роботу в органах прокуратури у 2001 році. Працював на Одещині, в Івано-Франківській області, останні роки – у Києві. Був заступником начальника Головного слідчого управління ГПУ часів Віктора Януковича.

У 2014 році Кіпер потрапив до переліку осіб, яким заборонено обіймати державні посади, відповідно до закону "Про очищення влади". Торік Кіпер через суд домігся рішення, що його люстрація була "безпідставною".