Спільні поїздки: як подорожувати по Україні разом із домашніми улюбленцями

Існує список правил, як забезпечити безпеку тварин під час подорожі потягом
Спільні поїздки: як подорожувати по Україні разом із домашніми улюбленцями
Фото: hvost.news
16 Вересня 2023, 23:42
читать на русском

З початком повномасштабної війни багато українців обирають подорожі разом зі своїми пухнастими чи пернатими друзями, і основним засобом пересування для цього стали поїзди. Однак, при подорожах з домашніми улюбленцями важливо дотримуватися правил, щоб забезпечити комфорт і безпеку не лише своїм тваринам, але й іншим пасажирам.

Відповідно до наказу №948 Міністерства інфраструктури України "Про затвердження Змін до Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України" пасажир може везти з собою собак малих порід, котів, птахів та інших тварин у поїздах та вагонах усіх категорій, крім вагонів типів "СВ" та "М".

Для перевезення тварин потрібні спеціальні засоби: клітка, контейнер, ящик чи інша конструкція.

Якщо ви їдете нічним вагоном, клітку потрібно ставити під полицю чи на полицю поруч з пасажиром. У вагонах з місцями для сидіння тримайте тварин на руках чи під місцями для сидіння.

Щоб перевозити улюбленців у вагона класу типу "СВ" та "М", вам потрібно викупити усі незайняті місця та знову-таки розмістити тварин у спеціальних засобах для перевезення.

Плата за перевезення домашньої тварини в пасажирських вагонах сплачується за одну особину чи за тарифом на перевезення багажу як за 20 кілограмів.

Як перевозити великих собак

Якщо ваш собака вище, ніж 45 сантиметрів, його можна перевозити потягом лише за наявності намордника та повідця. Розміститися з ним ви зможете в окремому купе лише для двох осіб.

Особам з порушеннями зору дозволяється провозити із собою собаку-поводиря у вагонах усіх категорій без додаткової оплати.

В електричках собак великих порід варто перевозити в крайніх тамбурах першого й останнього вагонів під наглядом. Дрібних тварин розмістіть у спеціальних засобах для перевезення.

Якщо ви подорожуєте чи їдете з птахами, тоді дозволено перевозити не більше двох особин в ящиках, кошиках тощо. Тобто курей, індиків, гусей, качок, цесарок, перепілок, голубів та інші птахів можна перевозити і в місцевих, і в регіональних поїздах у всіх вагонах.

Які документи на тварин потрібні

Для подорожі Україною вам необхідно мати:

  • ветеринарний документ
  • квиток на улюбленця
  • контейнер-переноска
  • намордник і повідець, якщо ваша тварина вище 45 сантиметрів

Для поїздок за кордон пакет документів і речей може змінюватися від країни до країни, тому це краще уточнювати перед поїздкою.