Справа “Золотого мандарину”: САП та НАБУ повідомили про підозру організатору схеми – колишньому нардепу

Він став сьомим підозрюваним у межах так званої справи “Золотого мандарину”
Справа “Золотого мандарину”: САП та НАБУ повідомили про підозру організатору схеми – колишньому нардепу
11 Липня 2023, 17:38
читать на русском

Прокурори повідомили про підозру в організації заволодіння та легалізації понад 54,179 млн грн з держбюджету колишньому народному депутату України – чинному адвокату. Його дії кваліфіковані за ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України. Він став сьомим підозрюваним у межах так званої справи “Золотого мандарину”. Це стало можливим через припинення у екснардепа імунітету, який він мав бувши родичем судді ЄСПЛ. Оскільки напередодні припинення імунітету екснардеп залишив територію України, про підозру йому повідомили в порядку ст. 135, ст. 278 КПК України.

Про це повідомила пресслужба САП та НАБУ.

Зауважимо, що іншим 6 підозрюваним у справі вручено змінені повідомлення про підозру.

У межах досудового розслідування встановлено, що нардеп впродовж 2013-2016 років розробив та реалізував злочинну схему із заволодіння коштами державного бюджету, шляхом введення в оману Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), щодо спірних правовідносин між підконтрольним іншим співучасникам підприємством з ознаками фіктивності ТОВ “Золотой Мандарин Ойл” та ПАТ “Київенерго”.

У вересні 2013 року представник ТОВ "Золотой Мандарин Ойл" за вказівкою підозрюваного надіслав до ЄСПЛ заяву про стягнення з держбюджету України 54,179 млн грн як невиплаченої ПАТ «Київенерго» заборгованості за рішенням суду, яке начебто з 2009 року не виконувалось органами виконавчої служби.

Проте з’ясувалося, що на момент звернення до ЄСПЛ директор "Золотого Мандарину Ойл" вже був обвинуваченим у шахрайстві з фінансовими ресурсами, а все майно та рахунки підприємства були арештовані для цілей забезпечення виконання зобов’язань за боргами перед державним АТ "Родовід Банк" на суму понад 70 млн грн. Крім того, від суду був прихований факт, що ТОВ “Золотой Мандарин Ойл” напередодні звернення до ЄСПЛ відступило права вимоги до ПАТ "Київенерго2 на користь іншого підприємства, та отримало за це грошові кошти.

Надалі колишній нардеп домовився з керівництвом Міністерства юстиції України, за сприяння якого Урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ підготував декларацію про дружнє врегулювання спору та фактично визнав вину держави за невиконання рішення суду у спорі між двома приватними компаніями, право вимоги за яким ТОВ “Золотой Мандарин Ойл” було відчужено.

На підставі цієї декларації згодом і було перераховано 54,179 млн грн, які були легалізовані через послуги конвертаційних центрів.

Передісторія:

  • У 2015 році урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ (на той момент посаду обіймав Бабін) отримав від "Золотий мандарин ойл" пропозицію мирно врегулювати спір між цією компанією та "Київенерго". Пов'язана з Логвинським фірма пішла в ЄСПЛ через нібито борг на понад 38 мільйонів гривень.
  • "Золотий мандарин ойл" запропонував мирне врегулювання, і Бабін, за даними слідства, на нього погодився.
  • Слідство вважає, що урядовий уповноважений, "діючи за попередньою змовою із службовими особами Міністерства юстиції України, представниками юридичних осіб приватного права, достовірно знаючи про розмір реальної заборгованості ПАТ "Київенерго" перед ТОВ "Золотий мандарин ойл" всупереч інтересам служби" одноосібно від імені уряду пообіцяв виплатити приватній фірмі борг.
  • У зв'язку з "мирним врегулюванням спору" ЄСПЛ зняв справу з розгляду і зобов'язав Україну заплатити "Золотому мандарину". Після цього компанія отримала понад 54 мільйони гривень.
  • У Мін'юсті стверджують, що законно виплатили гроші за рішенням Європейського суду з прав людини.
  • Своєю чергою "Золотий мандарин" використав гроші не для погашення своєї 700-мільйонної заборгованості перед Родовід Банком і не для своєї господарської діяльності, а нібито перевів на рахунки пов'язаних фізичних осіб та, ймовірно, фіктивних фірм.
  • Вже у 2019 році голова САП Назар Холодницький забрав справу "Золотого мандарина" у прокурора Сергія Козачини. За його словами, прокурор нібито затягував розслідування.
  • Однак, за словами джерела УП, рішення Холодницького пов’язане з оголошенням Козачиною підозр "трьом особам з орбіти Логвинського" і скеруванням їхніх справ до суду. У перспективі можливим було оголошення підозри також самому депутату Логвинському.
  • 22 січня 2020 року колишній уповноважений уряду в справах ЄСПЛ Борис Бабін заявив, що правоохоронці намагалися вручити йому підозру за ст. 191 КК (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).
  • 23 січня того ж року джерела повідомили, що Офіс генпрокурора підписав підозри для екснардепа з Народного фронту Георгія Логвинського і колишньої першої заступниці міністра юстиції Наталії Бернацької. Їм інкримінують крадіжку з держбюджету 54 мільйонів гривень.
  • Вручити підозри прокурори не змогли, тому що фігуранти перебували за межами України – на Міжнародному економічному форумі у швейцарському Давосі.
  • 27 січня 2020 року Логвинський заявив, що підозру не отримував і що до вказаної у справі компанії ніякого стосунку не має.
1