Справу прикордонників, які затримали Саакашвілі у 2018 році, передали до суду — Офіс генпрокурора

Їх судитимуть “за фактом перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу”
Справу прикордонників, які затримали Саакашвілі у 2018 році, передали до суду — Офіс генпрокурора
Міхеїл Саакашвілі. Фото: УНІАН

Українських прикордонників судитимуть за “незаконне затримання” колишнього голови Одеської ОДА, третього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі під час переміщення його до Польщі у 2018 році.

Про це повідомили у пресслужбі Офісу генерального прокурора.

Повідомляється, що до суду направили обвинувальний акт стосовно посадовців Державної прикордонної служби України “за фактом перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу”.

Досудовим розслідуванням встановлено, що колишній директор Департаменту оперативної діяльності та начальник Окремого відділу для виконання спеціальних завдань Державної прикордонної служби України організували та в лютому 2018 року здійснили незаконне затримання Саакашвілі у Києві. Після цього його примусово перемістили літаком до Республіки Польща в порядку реадмісії, – йдеться в повідомленні.

В ОГП додали, що стосовно інших високопосадових осіб органів державної влади і правоохоронних органів, ймовірно, причетних до справи, розслідування триває.

Нагадаємо, у 2015 році Саакашвілі став головою Одеської ОДА і отримав українське громадянство за рішенням п’ятого президента України Петра Порошенка. Через це його позбавили громадянства Грузії.

Однак потім відносини між Саакашвілі та Порошенком зіпсувалися.

У 2017 році Порошенко підписав указ про втрату Саакашвілі громадянства.

12 лютого 2018 року Саакашвілі затримали в одному з ресторанів у центрі Києва, а згодом Державна прикордонна служба і Державна міграційна служба України заявили, що за процедурою реадмісії його повернули до Польщі – країни, звідки він у вересні 2017 року "прибув, порушуючи українське законодавство".

Саакашвілі повернувся в Україну 29 травня 2019 року, після того, як президент Володимир Зеленський повернув йому українське громадянство.

У червні Офіс генерального прокурора повідомляв, що прикордонникам, які затримували Саакашвілі, загрожує від 3 до 8 років за ґратами.