Стало відомо, як знизилась середня зарплата під час війни в Україні

Люди готові отримувати меншу заробітну плату, аби лише влаштуватися на роботу
Головне
Стало відомо, як знизилась середня зарплата під час війни в Україні
Гривня, гроші Фото: сайт Нацбанку
22 Квітня 2022, 22:08
читать на русском

Середня заробітна плата нових співробітників знизилася на 10% у порівнянні з показниками на першу половину лютого 2022 року.

Про це свідчать результати дослідження експертно-аналітичного центру кадрового порталу grc.ua, пише РБК-Україна.

Так, у квітні середня заробітна плата у всіх відкритих вакансіях становить 18,7 тис. грн.

Кому пропонують високі зарплати

Водночас ІТ-галузь найменше постраждала від кризи на ринку праці. Частка пропозицій роботи для айтівців значно перевищує пропозиції роботи для представників інших професій.

В середньому по всім регіонам України айтівцям у квітні пропонують 108,1 тис. грн, а минулого місця середня заробітна плата в ІТ-сфері становила 86,5 тис. грн.

Середня заробітна плата у вищому менеджменті у квітні становить 63,2 тис. грн. Проте в умовах війни кількість пропозицій роботи для директорів значно знизилася.

Крім цього, через вкрай низку кількість вакансій висококваліфіковані спеціалісти погоджуються на посади нижчої кваліфікації.

До п’ятірки професійних сфер, в яких в квітні пропонують високі зарплати, увійшли також спеціалісти сфери маркетинг, реклама, PR з середньою місячною виплатою 26,6 тис. грн, фахівці зі сфери видобуток сировини (26,5 тис. грн), а також спеціалісти сфери будівництва (25,3 тис. грн).

За яку роботу платять найменше

До п’ятірки професій з найнижчими зарплатами у квітні увійшли менеджери з персоналу (15,5 тис. грн), фахівці сфери медицини, фармацевтики (14,9 тис. грн), фахівці сфери HoReCa (14 тис. грн). Найнижчі зарплати в квітні в середньому пропонують у сільському господарстві (13,3 тис. грн) та в автомобільному бізнесі (11 тис. грн).

Яка ситуація у регіонах

Київ, який у березні втратив лідерство по розміру заробітної плати, поступово повертає свої позиції. В січні в столиці в середньому пропонували 31 тис. грн, в першій половині лютого – 30,2 тис. грн, в березні – 25 тис. грн, а у квітні пропонують в середньому 26 тис. грн.

Серед регіонів з високою середньою заробітною платою у квітні є Дніпропетровська область (25,6 тис. грн), Львівська область (24,8 тис. грн), Полтавська область (23,4 тис. грн) та Одеська область (23 тис. грн).

Найнижчі заробітні плати пропонують у Хмельницькій області (в середньому у квітні 14,5 тис. грн), Чернівецькій області (14 тис. грн), Івано-Франківській області (13,6 тис. грн), Тернопільській області (13,5 тис. грн). До регіонів з найнижчою середньою заробітною платою в квітні приєдналася Харківська область із показником 11,5 тис. грн.

Опитування показало, що дві третини готові отримувати меншу заробітну плату, аби лише влаштуватися на роботу. Найбільша частка з тих, хто готовий піти на поступки у переговорах про заробітну плату, можуть знизити бажану суму на 10-25%.