Стефанішина розповіла, чому в Україні неможлива реалізація казахського сценарію

Україна проводить внутрішні реформи та не є частиною пострадянської структури
10 Січня, 14:56 529

Україна - це не Казахстан, тому у нас неможлива реалізація казахського сценарію, коли в результаті масових протестів країна зазнає військової інтервенції. Оскільки вона не є частиною пострадянської структури.

Про це заявила віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина перед засіданням комісії Україна-НАТО в Брюсселі під час брифінгу.

Дипломатці поставили запитання, як Україна може запобігти сценарію, коли масові протести і заворушення призводять до військової інтервенції, в умовах гібридної агресії.

Україна проводить внутрішні реформи, у нас є потужна громадська платформа, єдність щодо засудження російської агресії проти території України. Ми не є частиною жодної пострадянської структури, яка як у випадку з Казахстаном дозволила зовнішню військову інтервенцію і захоплення критичної інфраструктури. Тобто ми проводимо реформи, боремося з російською агресією і з міжнародним співтовариством робимо все, щоб засудити нелегальну діяльність агресора, - зазначила Стефанішина.

Нагадаємо, з 1 січня влада Казахстану на 100% підвищила вартість скрапленого газу. Після цього у великих містах республіки розпочалися масові протести. Протестувальники захоплювали адміністративні будівлі, палили автівки поліцейських та навіть повалили пам'ятник колишньому президенту Нурсултанові Назарбаєву в Талдикоргані.

Президент Казахстану оголосив по всій країні надзвичайний стан та доручив уряду на пів року запровадити регулювання цін на скраплений газ, бензин та дизель.

Також Токаєв доручив запровадити державне цінове регулювання із соціально значущих продовольчих товарів, розглянути необхідність запровадження мораторію на підвищення комунальних тарифів для населення терміном на 180 днів.

Увечері 5 січня Токаєв звернувся до ОДКБ з проханням направити миротворців для "стабілізації ситуації в країні". Країни-члени організації пристали на прохання Токаєва і 6 січня почали відправляти силовиків до РК.

Читайте також