Країни ОДКБ відправили військових до Казахстану для придушення протестів - відео

Першою літаки з десантниками до РК відправила Росія
Країни ОДКБ відправили військових до Казахстану для придушення протестів - відео
Винищувачі Су-35С ВКС Росії Фото: facebook.com/mod.mil.rus
6 Січня 2022, 11:18
читать на русском

У Казахстан на прохання президента Касима-Жомара Токаєва направлено миротворчі сили Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ).

Як повідомляється на сайті організації, до їхнього складу увійшли підрозділи збройних сил Республіки Вірменія, Республіки Білорусь, Киргизької Республіки, Російської Федерації та Республіки Таджикистан.

Зазначається, що військові з країн-членів ОДКБ перебуватимуть у Казахстані "на обмежений за часом період для стабілізації та нормалізації обстановки в РК".

Основними завданнями Колективних миротворчих сил ОДКБ стане охорона важливих державних та військових об'єктів, сприяння силам правопорядку Республіки Казахстан у стабілізації обстановки та повернення її у правове поле, - йдеться у повідомленні.

Зокрема, від Російської Федерації до складу Колективних миротворчих сил ОДКБ увійшли підрозділи та військові частини Повітряно-десантних військ.

Наразі літаками військово-транспортної авіації ВКС Росії здійснюється перекидання на територію Республіки Казахстан російської частини миротворчого контингенту. Передові підрозділи з його складу вже розпочали виконання поставлених завдань, - йдеться у повідомленні.

Також стало відомо, що Вірменія відправила близько 70 військових до Казахстану. Їм належить у складі контингенту забезпечувати охорону об'єктів стратегічного значення і натомість масових протестів у Казахстані.

Нагадаємо, з 1 січня влада Казахстану на 100% підвищила вартість скрапленого газу. Після цього у великих містах республіки розпочалися масові протести. Протестувальники захоплювали адміністративні будівлі, палили автівки поліцейських та навіть повалили памятник колишньому президенту Нурсултанові Назарбаєву в Талдикоргані.

Президент Казахстану оголосив по всій країні надзвичайний стан та доручив уряду на пів року запровадити регулювання цін на скраплений газ, бензин та дизель.

Також Токаєв доручив запровадити державне цінове регулювання із соціально значущих продовольчих товарів, розглянути необхідність запровадження мораторію на підвищення комунальних тарифів для населення терміном на 180 днів.

Увечері 5 січня Токаєв звернувся до ОДКБ з проханням направити миротворців для "стабілізації ситуації в країні". Країни-члени організації пристали на прохання Токаєва і 6 січня почали відправляти силовиків до Республіки.

Читайте також