Ситуація в Казахстані: Токаєв за підтримки ОДКБ зачищає вулиці "від терористів"

Протестувальників розганятимуть силовики з Вірменії, Білорусі, Киргизії, Росії та Таджикистану
Ситуація в Казахстані: Токаєв за підтримки ОДКБ зачищає вулиці "від терористів"
Ситуація в Алмати після протестів Фото: tengrinews.kz
6 Січня 2022, 09:15
читать на русском

Посилення протестів у Казахстані змусило лідера країни Касима-Жомара Токаєва звернутися за допомогою до країн-членів ОДКБ, аби розпочати у найбільших містах республіки "антитерористичної операції".

На засіданні 5 січня Рада колективної безпеки Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) вирішила направити до Казахстану "миротворчі сили", повідомляється на сайті організації.

У заяві голови Ради колективної безпеки ОДКБ – прем'єра Вірменії Нікола Пашиняна зазначається:

У зв'язку зі зверненням президента Республіки Казахстан Касим-Жомарт Токаєва та через загрозу національній безпеці та суверенітету Республіки Казахстан, викликаної, зокрема, втручанням ззовні, Рада колективної безпеки ОДКБ відповідно до статті 4 Договору про колективну безпеку схвалила рішення направити Колективні миротворчі сили ОДКБ у Республіку Казахстан на обмежений за часом період з метою стабілізації та нормалізації обстановки у цій країні.

Довідково: До складу ОДКБ входять Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизія, Росія та Таджикистан.

Місцеві ЗМІ повідомляють, що зранку 6 січня "антитерористична операція" стартувала в Алмати. Усі відомчі будівлі міста взяті під охорону. Вулиці контролюють урядові війська.

Влада Казахстану розсилає смс-повідомлення про проведення в місті Алмати антитерористичної операції та просить усіх залишатися у безпечному місці.

Також президент Казахстану Токаєв дав низку термінових доручень уряду, зокрема: створити спеціальну слідчу групу у складі представників Генпрокуратури, МВС, КНБ та інших компетентних структур для притягнення до кримінальної та адміністративної відповідальності всіх винних у заворушеннях.

Він доручив Збройним силам, КНБ, МВС, Нацгвардії та іншим силовим структурам – підвищити бойову готовність та оснащеність військовослужбовців.

Акіматам регіонів наказано забезпечити матеріальну підтримку сім'ям загиблих співробітників поліції та Збройних сил.

Також в країні створять комісії з оцінки суми збитків, розпочати роботи з відновлення адміністративних будівель, соціальних об'єктів, житлових будинків в Алмати та інших регіонах.

Наразі у країні, як пише Deutsche Welle, проблеми з інтернетом та мобільним зв'язком. Тому дізнатися оперативну інформацію від місцевих ЗМІ щодо ситуації в країні, не вдалося.

У Телеграм-каналах та у Твіттері очевидці пишуть, що зранку 6 січня в Алмати було чути постріли. Це відбулося під час намагання демонстрантів захопити відділок поліції.

За даними Telegram-каналу Vласть, в центрі Алмати немає демонстрантів. У місті підірвані банкомати, розграбовано магазини, включаючи магазин зброї.

Представники силових структур повідомили, що у результаті антитерористичної спецоперації "ліквідовані десятки, особи встановлюються".

Наразі у Казахстані тимчасово призупинено діяльність усіх банків та фондової біржі. В аеропорту столиці Казахстану Нур-Султана скасовано десятки рейсів. До будівлі столичної повітряної гавані з'їхалися бронетранспортери.

Міністерство освіти Казахстану продовжило зимові канікули школярів до 17 січня. Канікули студентів коледжів та вишів продовжено до 24 січня.

Нагадаємо, громадян України закликали утриматися від поїздок до Казахстану у зв'язку з нестабільною ситуацією в республіці.

Читайте також

1