Світом поширюється новий небезпечний "собачий" грип: що це за хвороба

"Собачий грип", який походить від пташиного, наближається до здатності заражати людей
Світом поширюється новий небезпечний "собачий" грип: що це за хвороба
Собака на поводке (Фото: pexels)
2 Травня 2023, 21:29
читать на русском

У світі стрімко поширюється новий вид грипу – "собачий". Згідно з новим дослідженням китайських вчених грип мутує та збільшує здатність до зараження людей. Населення немає імунітету до сімейства вірусів грипу H3N2. Окрім того, проти "собачого грипу" не працюватимуть антитіла від зроблених проти інших штамів грипу щеплення.

Про це йдеться у матеріалі eLife.

Вірус пташиного грипу H3N2 – дуже заразний і смертельний для популяції птахів, він  "успішно" перейшов на собак приблизно 2006 року і продовжує мутувати. Відповідно до дослідження, опублікованого вченими з Китайського сільськогосподарського університету, він стабілізується та адаптується, щоб краще розпізнавати людські рецептори.

"Наші результати показали, що собаки можуть бути проміжним ланцюгом для адаптації вірусів пташиного грипу до людей", – йдеться у дослідженні.

За словами вчених, мутація "собачого грипу" дозволяє йому ефективно заражати ссавців. Поки передавання грипу від людини до людини все ще залишається відносно низьким. Проте все це може змінитися з успішною адаптацією вірусу до ссавця, особливо якщо цей ссавець демонструє додаткову адаптацію до передавання людині.

Науковці дослідили 4000 хворих собак і виявили, що кожна 20-та мала вірус H3N2, хоча це була версія вірусу, яка мутувала, щоб краще відповідати послідовності геному людського вірусу.

Нагадаємо, через необачне ставлення до стану здоров'я ваших улюбленців і зневажливе ставлення до правил гігієни ви можете заразитися різними хворобами. Які хвороби переносять домашні кицьки та собаки читайте у нашому матеріалі тут.

Читайте також

1