Свята закінчуються: що робити з ялинкою

Екологи та комунальники закликають не викидати ялинки просто у смітники
Свята закінчуються: що робити з ялинкою
16 Січня 2023, 20:22
читать на русском

Новорічні свята закінчилися і настав час подумати, що робити з ялинкою.

ТСН.ua зібрав добірку порад для різних варіантів святкових дерев.

Найпростіше тим, хто ставить на свята штучну новорічну ялинку. Її просто потрібно розібрати, скласти і сховати до того місця, де вона лежить, до наступного року. Але що робити з ялинкою тим, хто полюбляє запах хвої і ставить живі дерева?

Останні роки досить популярною є традиція купувати невеликі ялинки в горщиках (з корінням). Їх можна висадити в ґрунт, однак зачекайте, поки земля розмерзне. Не забувайте перевіряти, чи ялинці вистачає місця в горщику. Якщо коріння вже сильно розрослося, варто тимчасово пересадити деревце до більшого вазона. Не варто надто часто поливати ялинку — вона "спить" взимку і не так сильно потребує води, як в інші місяці року.

Якщо ваші новорічні свята прикрашала велика жива ялинка — просто викидати її до сміттєвого контейнера чи залишати поряд із ним на дорозі не можна. Якщо дерево було утилізоване неправильно, воно потрапить на звалище, де не матиме можливості розкладатися природним шляхом. Через це новорічна красуня не перетвориться на добриво, а просто буде гнити з іншим сміттям, виділяючи шкідливий для організму метан.

Ялинку потрібно віддати на утилізацію до спеціальних приймальних пунктів, що працюють в кожному районі міста. Привезене дерево подрібнюють на щепу — це невеликі скалочки, якими потім підсипають під молоді насадження. Зазвичай ялинки приймають на утилізацію до середини лютого. Також їхню хвою використовують як поживу тваринам у зоопарку. Наприклад, це чудове джерело вітаміну С та інших поживних речовин для верблюдів, корів, бізонів, кіз. За цим посиланням можна знайти адреси пунктів утилізації в Києві.

Якщо у вас є заміський будинок чи дача з піччю або каміном, можете зібрати новорічні ялинки у друзів та знайомих, щоб запастися дровами. Також ялиновою тирсою часто підсипають ґрунт під деревами та квітами в садку, підживлюючи так землю.

А ще з хвої новорічної красуні можна приготувати запашне мило або навіть провести сеанс ароматерапії в себе вдома.

Для мила вам знадобиться всього лише кілька інгредієнтів:

  • гліцерин;
  • підсилювач аромату;
  • подрібнена ялинка;
  • олія з персикової кісточки.

Хвою з ялинки можна без проблем перемолоти в кавомолці чи блендері.

Процес приготування мила також простий:

  • Берете мильну основу, розтоплюєте її (на це потрібно буквально 2-3 хвилини). Придбати основу можна в спеціалізованому магазині.
  • Додаєте кілька крапель гліцерину. Цей інгредієнт допоможе зволожувати шкіру, що так потрібно взимку.
  • Тоді додаєте ще підсилювач аромату та олію з персикової кісточки. Це все також можна придбати в магазині. Вони зроблять шкіру м'якою, ніжною та шовковистою.
  • Додайте до суміші подрібнену хвою та ретельно перемішайте. Потім залийте до будь-якої форми.

Через пів години ваше мило готове.

Додатково таке мило матиме ще й невеликий ефект скрабу.

А ще за допомогою голок ялини можна провести чудову ароматерапію. Однак пам'ятайте, що її тривалість не повинна перевищувати 10 хвилин.

Залийте голочки окропом, а потім поставте на середній вогонь. На 250 мл води потрібно лише одну столову ложку голочок.

А якщо ялинка чи сосна, яка прикрашала вашу оселю, все ще зберігає свій аромат, можете розкласти голочки до невеликих мішечків чи до ємностей із водою і розставити по всій квартирі. Так запах хвої залишиться в оселі надовго, навіть якщо ви утилізуєте саме дерево.

Нагадаємо, із 4 до 31 січня включно в столиці працюватимуть 17 пунктів прийому новорічних дерев, куди можна здати ялинки на екологічну утилізацію.

1