Тарифи на газ і світло треба буде підвищити до ринкових одразу після закінчення війни - звіт МВФ

Кабінет міністрів має затвердити дорожню карту поступової лібералізації ринків газу та електроенергії.
Головне
Тарифи на газ і світло треба буде підвищити до ринкових одразу після закінчення війни - звіт МВФ
Тарифи (Фото: Дніпроград)
1 Липня 2024, 11:34

Після закінчення війни потрібно буде збільшити тарифи на електроенергію та газ для забезпечення стійкості енергетичної галузі.

Про це йдеться у звіті Міжнародного валютного фонду.

Зазначається, що Кабінет міністрів має затвердити дорожню карту поступової лібералізації ринків газу та електроенергії.

В основі цього документу буде технічний аналіз фінансового стану галузі, який буде погоджений з Європейською комісією.

Раніше повідомлялося, що для повноцінної інтеграції українського енергоринку у європейський потрібно продовжити впровадження європейського законодавства та лібералізації внутрішнього ринку електроенергії.

Варто зазначити, що в серпні 2022 року президент України Володимир Зеленський підписав мораторій на підвищення цін на тепло, розподіл природного газу, теплову енергію та послуги з постачання тепла і гарячої води. Цей мораторій діє протягом воєнного стану в Україні та ще шість місяців після його завершення.

Натомість у Міністерстві енергетики спростовують інформацію, що нещодавнє підвищення тарифів на світло було лише першим етапом та запевняють, що наразі не йде мова про підвищення тарифів на електроенергію.

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко вважає, що вже цієї осені Верховна Рада може підвищити тарифи на газ, тепло та електроенергію для споживачів до 7 грн/кВт.

Читайте також