Теракт у Відні: суд узяв під варту вісьмох підозрюваних

Ув'язненим від 16 до 24 років
Теракт у Відні: суд узяв під варту вісьмох підозрюваних
Теракт у Відні фото: Reuters
7 Листопада 2020, 19:00
читать на русском
Земельний суд Відня взяв під варту 8 підозрюваних, які здійснили теракт у центрі австрійської столиці 2 листопада. В результаті нападу були застрелені чотири людини і понад 20 - поранених.

Про це повідомляє австрійський суспільний телерадіомовник ORF.

У зв'язку з терактом у центрі Відня у п'ятницю було взято під варту вісім підозрюваних, - йдеться у повідомленні.

За інформацією прессекретаря суду, ув'язненим від 16 до 24 років, деякі з них уже мали судимість. Їх узято під варту до 21 листопада.

Усі вони підозрюються у членстві в терористичній організації та злочинному угрупованні, а також сприянні вбивствам шляхом надання підтримки вбивці перед нападом.

Зазначається, що загалом у зв’язку з терактом у Відні було затримано 16 осіб, шістьох згодом відпустили. Ще двоє осіб поки не доправлені до слідчого ізолятора. Раніше повідомлялося, що серед затриманих були громадяни Австрії, Бангладешу, Туреччини, Північної Македонії та Російської Федерації.

Очільник МВС Австрії Карл Негаммер заявляв про "очевидні та неприпустимі помилки у розслідуванні". Зокрема, йдеться про істотні прорахунки поліцейсько-контррозвідувальної служби BVT при оцінці потенційної терористичної загрози з боку ісламіста, який 2 листопада скоїв теракт у Відні.

Читайте також

Зокрема, у липні словацькі правоохоронці інформували BVT про те, що підозріла особа з Відня намагалася купити патрони у Братиславі для автомата Калашникова. Австрійська сторона встановила цю особу – ним виявився Куйтім Фейзулай, який раніше був засуджений в Австрії за терористичною статтею і достроково звільнений. Однак BVT не вжило подальших заходів, як і не поінформувало про це Мін’юст.

Крім того, як зазначає ORF, Фейзулай зустрічався в Австрії влітку з людьми, які перебували у полі зору німецької спецслужби. Висновків та дій з цього приводу австрійською спецслужбою не було прийнято.

З огляду на це у п’ятницю стало відомо про відсторонення від посади очільника віденського земельного управління (LVT) Федерального відомства з питань захисту конституції та боротьби з тероризмом (BVT).

Нагадаємо, що 2 листопада у столиці Австрії Відні стався теракт. Раніше повідомлялося про загибель перехожого. Ще 15 осіб отримали поранення, у тому числі семеро знаходяться у тяжкому стані.

Президент України Володимир Зеленський висловив співчуття постраждалим під час теракту у столиці Австрії.