Тиск з боку ДТЕК: Нацкомісія з тарифів поскаржилась Енергетичному Співтовариству

У НКРЕКП сподіваються, що Енергетичне Співтовариство “солідарне з НКРЕКП щодо незалежності регулятора при прийнятті рішень"
Важливо
Тиск з боку ДТЕК: Нацкомісія з тарифів поскаржилась Енергетичному Співтовариству
Фото: з відкритих джерел

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг у листі до Енергетичного Співтовариства заявила про тиск "з боку найбільшої енергетичної компанії та пов'язаних з нею політсил" і та попросила надати лист підтримки.

Про це йдеться у листі голови НКРЕКП Валерія Тарасюка до Енергетичного Співтовариства, повідомляє “Економічна правда”.

Україна як договірна сторона Енергетичного Співтовариства прагне покращити ефективність енергетичних ринків, встановити довгострокову фінансову стабільність енергетичного сектору та інтегруватися на європейські енергетичні ринки шляхом впровадження відповідного законодавства ЄС… На жаль, НКРЕКП зазнав політичного тиску після прийняття деяких регуляторних рішень, - йдеться у листі.

Зазначається, що у серпні 2020 року Комісія затвердила зміни до низки постанов щодо стимулюючого тарифоутворення, встановивши норми доходу на стару і нову базу активів на рівні 3% і 16,74% відповідно (так звані RAB-тарифи).

Ми пов'язуємо значний тиск на регулятора з боку найбільшої енергетичної компанії та пов'язаних з нею політичних сил із прийняттям цієї методології. Зокрема, з метою змусити регулятор змінити своє рішення, - йдеться у листі.

У НКРЕКП сподіваються, що Енергетичне Співтовариство “солідарне з НКРЕКП щодо незалежності регулятора при прийнятті рішень”.

Ми були б дуже вдячні, якщо ви могли б надати нам лист підтримки, в якому ви висловите свою позицію, - написав Тарасюк.

Нагадаємо, раніше члени Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у повному складі звернулися із заявою до ДБР про незаконний вплив групи народних депутатів на діяльність регулятора "з метою перешкодити виконанню ними службових обов'язків та добитися прийняття незаконних рішень".

1