У 2024 році тарифи на електроенергію в Україні зростуть майже до шести гривень - нардеп Нагорняк

До рішення щодо підвищення тарифів Україну підштовхують західні партнери
Головне
У 2024 році тарифи на електроенергію в Україні зростуть майже до шести гривень - нардеп Нагорняк
Електрична лампа (Фото: pexels)
29 Січня 2024, 17:51
читать на русском

Тариф на електроенергію для населення в Україні може бути підвищено вдвічі. Він буде складати трохи менше ніж 6 гривень.

Про це розповів народний депутат, член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк в інтерв'ю "Телеграфу".

За словами Сергія Нагорняка, до рішення щодо підвищення тарифів Україну підштовхують партнери.

"Ми добре пам'ятаємо публічний лист Білого дому до української влади з переліком реформ, які Україні бажано виконати для того, аби й надалі отримувати і фінансову, і військову допомогу від Сполучених Штатів. Цей лист прийшов у вересні 2023-го, і серед переліку реформ були також зміни сектору енергетики — лібералізація тарифів на природний газ та електроенергію. І для населення, і для комунальних підприємств. По цій реформі відведений дедлайн 12 місяців, тобто вона має бути завершена до вересня 2024 року", - сказав Нагорняк.

Він припустив, що ціна зросте приблизно вдвічі від сьогоднішніх цифр. Тобто буде трохи менше ніж 6 гривень. Водночас Нагорняк підкреслив, що важливо залишити субсидіювання для тих категорій осіб, які не мають можливості сплачувати таку ціну.

"Держава разом з нашими партнерами мають у такому випадку підставити плече людям! Але ми маємо розуміти, що держава не може дотувати всіх без виключення", — зазначив нардеп.

Він також додав, що лібералізація тарифів дасть двом державним компаніям можливість перестати дотувати населення і за рік акумулювати кошти для початку добудови 3-го та 4-го енергоблоків ХАЕС. А "Укргідроенерго" зможе почати будівництво Канівської ГАЕС потужністю 1000 МВт, вартість якої оцінюється в 1,2 млрд доларів США.

Як відомо, наразі тариф на електроенергію для населення складає 2 гривні 64 копійки. Водночас ринкова ціна на електрику сягає від 5 до 6 гривень за кіловат-годину, і це без врахування тарифу на диспетчеризацію та доставку.

Нагадаємо, раніше у НКРЕКП заявили, що тариф на електроенергію для населення у 2024 році може зрости на 15% до 3 гривень за кіловат-годину у разі ухвалення рішення. До закінчення опалювального сезону збільшувати ціну недоречно.

Кабінет міністрів України продовжив дію тарифів на електроенергію для населення до кінця квітня 2024 року.

Читайте також

1