У ДСНС пояснили, як уберегтися під час авіанальоту

Безпечно сховатися у прихожій або ванній без вікон
У ДСНС пояснили, як уберегтися під час авіанальоту
Російська військова техніка Фото: facebook.com/mod.mil.rus

У людини є лише декілька хвилин на те, щоб сховатися під час ворожого авіанальоту.

Про це повідомили в ДСНС.

Таким чином безпечним укриттям в будинку є прихожа або ванна без вікон. Якщо не вистачає часу на те, щоб добігти до місця, потрібно впасти та повзти під стіну. Проте не можна падати під стіну навпроти вікна, краще під нього або в кут кімнати.

У ДСНС наголошують, що не можна залишатися посередині кімнати, аби не бути в межах радіуса розльоту уламків скла та цегли з сусідніх будівель. Адже залізобетонні плити, коли ламаються, падають на середину кімнати. Якщо плита зламається, проте ви будете під стіною, є шанс опинитися в повітряній кишені під плитою.

Також вам потрібно прийняти позу як при віджиманні: обличчям вниз, ноги та руки зігнуті під корпусом. У такій позі буде можливість піднятися під вагою уламків, або трохи посунутися, зробивши повітряну кишеню, після обрушення.

Аби уникнути баротравми, потрібно максимально розкрити рота та закрити очі. Баротравма виникає при вибухах, коли раптово підвищується тиск. Зокрема, при баротравмі найбільше ушкоджень зазнають барабанна порожнина, внутрішнє вухо, легені, придаткові порожнини  носа і головний мозок. Вона також може спричинити крововиливи та смерть.

Своєю чергою не можна підійматися відразу після вибуху, поки не попадають усі уламки. Також потрібно послухати, чи знову не летить літак. Потім підіймайтеся, допоможіть постраждалим, пошукайте сусідів, надайте рятувальникам необхідну інформацію для пошуку інших жителів будинку, які можуть бути під уламками.

Додали, що треба перекрити газ після авіаційного або  артилерійського удару.

Нагадаємо, під час повітряної тривоги можна безпечно заховатися вдома, практично всі будинки витримають уламки, тому найбезпечніше місце в будинку - подалі від вікон.