У Генштабі ЗСУ під час війни закупили ікони зі сріблом та золотом, кришталь та італійські шахи

Журналісти з'ясували, що Генштаб витратив на закупівлі майже 10 млн грн
Головне
У Генштабі ЗСУ під час війни закупили ікони зі сріблом та золотом, кришталь та італійські шахи
14 Грудня 2023, 09:37
читать на русском

Від початку 2023 року Генеральний штаб Збройних сил України провів 116 закупівель різних товарів та послуг на загальну суму майже 10 млн грн. Серед іншого, закуплялися італійські шахи, смартгодинники Apple Watch, ікони та набори кришталевого посуду.

Про це повідомляє "Слідство.Інфо".

Журналісти проаналізували закупівлі й виявили, що з початку року Генштаб, зокрема, двічі купував ікони. Так, у червні військові закупили три ікони в срібному оздобленні за 36,5 тисяч гривень: "Юрія Переможного", "Неопалима Купина" та "Святого Миколая". А пізніше – ще чотири за 48,4 тисячі. Це були ікони на мідній основі з посрібленим покриттям, позолотою та холодною емаллю "Янгола Охоронця", "Георгія Переможця", Божої Матері "Семистрільної" та "Казанської".

Зокрема, Генштаб замовив за 13,4 тис. грн ікону Божої Матері "Казанська". За словами журналістів, на сайті майстерні, де було здійснено покупку, можна знайти подібну ікону за 2,9 тис. грн.

Крім того, як пише видання, Генштаб витратив майже 40 тисяч гривень на італійські шахи "Римляни" та дві різні комплектації набору "Наполеон". Ще майже 70 тисяч гривень, за даними журналістів, пішло на 10 наборів кришталевого посуду.

Також з початку року Генштаб організував 20 різних закупівель нагородних годинників на загальну суму 3,9 млн грн, з яких 1,1 млн – на купівлю смартгодинників, зокрема Apple Watch.

Як ідеться в матеріалі, "Слідство.Інфо" надіслало офіційний запит до Генштабу ЗСУ з проханням прокоментувати необхідність перелічених закупівель у 2023 році.

Нагадаємо, Міністерство оборони знайшло на своїх складах 1,4 кг стоматологічного золота вартістю орієнтовно 3,5 млн грн, його до кінця року планують передати до Нацбанку.

Читайте також

1