У Харкові затримали серійного анонімного "мінера" (відео)

Свої вчинки мінер пояснює нелюбов`ю до української влади
У Харкові затримали серійного анонімного "мінера" (відео)
Фото: СБУ
5 Лютого 2022, 07:20
читать на русском

Служба безпеки України викрила та затримала громадянина, який відправляв анонімні електронні листи про неправдиві замінювання державних установ.

Про це повідомили в СБУ.

39-річний харків’янин протягом грудня минулого року здійснив щонайменше 14 анонімних повідомлень про мінування різних об’єктів. Зокрема, він "замінував" Харківську обласну державну адміністрацію, Харківський апеляційний суд, Міжнародний аеропорт "Харків", залізничні та автомобільні вокзали, а також торговельно-розважальні центри міста.

Псевдомінером виявився спеціаліст в ІТ-сфері, який при виправленні анонімних електронних листів використовував спеціальні комп’ютерні програми для приховування свого місцеперебування.

Правоохоронці затримали зловмисника за місцем його проживання після чергового повідомлення про мінування.

Мотивами своїх злочинних дій харків’янин пояснив, що в нього нібито особиста неприязнь до української влади, а також до правоохоронних та судових органів.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення затриманому про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 та ч. 2 ст. 259 (свідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, вчинене повторно) Кримінального кодексу України.

Перевіряється можлива причетність зловмисника до співробітництва з іноземними спецслужбами. Оскільки останнім часом до поширення хвилі псевдомінувань залучають громадян України, які діють з хуліганських мотивів чи заради розваги, не усвідомлюючи до кінця всі можливі наслідки.

За вчинення таких злочинів передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до восьми років. Також зловмиснику доведеться компенсувати десятки тисяч гривень державним та комерційним установам, що зазнали збитків від його протиправних дій.

Нагадаємо, співробітники СБУ затримали зловмисника, який за допомогою російських спецслужб зробив неправдиве повідомлення про мінування Гірничого фахового коледжу Криворізького національного університету. Чоловіку загрожує до шести років позбавлення волі.

Читайте також

1