У Києві співробітниця інституту біотехнологій вкрала флакони з вірусом пташиного грипу

Жінка зберігала вкрадені флакони з вірусами у себе вдома в холодильнику
У Києві співробітниця інституту біотехнологій вкрала флакони з вірусом пташиного грипу
Біологічна лабораторія (фото: picabu)
10 Червня 2021, 20:30
читать на русском

Прокурори повідомили про підозру ексзавідувачці сектору Державного науково-контрольного інституту біотехнологій і штамів мікроорганізмів за заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора України.

Повідомляється, що колишня співробітниця інституту, яка відповідала за підтримання виробничих та контрольних штамів вірусів, привласнила небезпечні штами вірусів, що визначаються як збудники заразних хвороб  тварин та можуть швидко поширюватися у значних масштабах незалежно від державних кордонів. Жінка винесла з приміщення інституту флакони зі штамом вірусу особливо небезпечної хвороби – ньюкаслської хвороби птиці (різновид пташиного грипу).

Щоб приховати злочин, завідувачка порушувала методику отримання головної посівної культури вірусів, яка передбачає отримання середньої проби для зараження ембріонів. Тобто вона умисно зменшувала кількість вихідних зразків для отримання нового пасажу - зараження чутливої клітини з метою отримання від неї нової популяції вірусу, не повертала їх до сховища мікроорганізмів, а частину новоутвореного матеріалу привласнювала.

Украдені штами вірусу підозрювана зберігала з метою подальшого збуту за місцем свого проживання у холодильнику. Своїми діями колишня працівниця завдала збитків Державному науково-контрольному інституту біотехнологій і штамів мікроорганізмів.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваній запобіжного заходу. Досудове розслідування триває.

Читайте також

1