У Міненерго сказали, скільки реально повинні платити українці за світло

Підвищення тарифу – це вимушений крок
Головне
У Міненерго сказали, скільки реально повинні платити українці за світло
світло (фото: з відкритих жерел)
4 Червня 2024, 10:52
читать на русском

Заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук розповіла, що нинішній тариф на електроенергію після підняття вартості становить 4,32 грн/кВт-год і компенсує лише витрати на виробництво та доставку.

У Міненерго зауважили, що реальна вартість електроенергії для населення має становити 7 грн 50 копійок.

За її словами, тариф 4,32 грн/кВт, який почав діяти від 1 червня 2024 року, є занадто низьким для того, щоб відновити державну генерацію. Цей тариф допомагає тільки покрити винятково собівартість виробництва та передачі електроенергії побутовим споживачам, жодної надбавки немає.

«Ринкова ж вартість однієї кіловат-години становить понад 7,5 грн», - сказала Гринчук, додавши, що підвищення тарифу – це вимушений крок через значні втрати в енергосистемі після російських обстрілів.

Чиновниця також попередила українців, що літо буде доволі складним періодом, оскільки значний обсяг генерації пошкоджено або повністю знищено, а для відновлення потрібен час. Проте завдяки вчасному підвищенню тарифу, а також допомозі міжнародних партнерів енергетики мають можливість максимально підготувати систему до зими.

Нагадаємо, що в Україні з 1 червня запроваджуються нові тарифи на електроенергію. Диференціації тарифу за обсягом споживання не буде – усі українці мають платити по 4,32 грн за кВт*год.

Читайте також

1