Українці зможуть користуватися зв'язком у країнах ЄС без додаткових платежів протягом чотирьох місяців

Відповідний закон ухвалила Верховна Рада
Важливо
Українці зможуть користуватися зв'язком у країнах ЄС без додаткових платежів протягом чотирьох місяців
Телефон (фото: Pexels)
22 Травня 2024, 18:48
читать на русском

Верховна Рада ухвалила в цілому закон щодо імплементації норм європейського законодавства з питань роумінгу.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко в Telegram.

Документ (проєкт №10265) передбачає, що українці зможуть користуватися зв'язком у країнах ЄС без додаткових платежів протягом чотирьох місяців, а європейці - в Україні.

Закон спрямований на поступову інтеграцію до Єдиного цифрового ринку ЄС, а саме - отримання Україною режиму внутрішнього ринку з ЄС в частині послуг роумігу шляхом приєднання до єдиної роумінгової зони ЄС "Роумінг як вдома" (Roam-Like-AtHomе/RLAH).

Також закон гармонізує національне законодавство у сфері електронних комунікацій із законодавством Європейського Союзу.

Нагадаємо, законопроєкт №10265 був зареєстрований українським парламентом 17 листопада 2023 року і направлений на розгляд профкомітету. У квітні 2023 року Кабінет міністрів затвердив документ, який дозволяє Україні укласти угоду про приєднання до "роумінгового безвізу" з ЄС.

У липні 2023 року 22 європейських оператори та 7 операторів України продовжили угоду про доступний роумінг для українців, які перебувають за кордоном ще на рік. У ЄС досягли консенсусу щодо запровадження роумінгу для громадян України, що передбачає дзвінки за тарифами українських операторів. Біженці з України зможуть користуватися мобільним зв'язком у країнах Європейського Союзу так само, якби вони перебували в Україні. Також і громадяни країн ЄС зможуть не платити за роумінг окремо в Україні.

У лютому 2023 року Європейська комісія запропонувала внести до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС ініціативу щодо скасування платного роумінгу для українців.

Читайте також

1