У МОЗ прокоментували бронювання медиків від мобілізації

У разі необхідності на запит ЗСУ – працівники будуть розброньовані
У МОЗ прокоментували бронювання медиків від мобілізації
Вчені, медицина фото: pexels
20 Червня 2024, 14:06
читать на русском

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко розкрив деталі бронювання медичних працівників під час воєнного стану.

В інтерв'ю BBC він назвав це умовним бронюванням, оскільки медики є військовозобов'язаними, але вони забезпечені особливими нормами законодавства, включаючи жінок-медиків.

«Для них зовсім інші норми прописані (у законодавстві – ред.), в тому числі й для жінок-медиків. Те, що ми їх бронюємо, – це умовне бронювання. Бо це наша робота з Міноборони, щоб забезпечити й надання медичної допомоги в цивільному секторі, і щоб була медична допомога для тих, хто сьогодні зі зброєю в руках захищає нашу незалежність», – пояснив Ляшко.

Очільник МОЗ додав, що Міністерство буде втручатися, якщо з одного медичного закладу до лав Збройних сил України забирають стільки фахівців, що це зупиняє процес надання допомоги населенню.

Міністр запевнив, що Міноборони йде на зустріч МОЗ, а також командування Медичних сил. Процес бронювання та мобілізації - постійний, тому відбувається невпинний моніторинг того, куди і як краще перекинути певні спеціальності, аби всі системи працювали.

На запитання, хто і як вирішує щодо бронювання того чи іншого медика, Ляшко зазначив, що саме керівник певного медзакладу подає відповідні списки.

«Якщо ми говоримо про заклади регіонального рівня, які в підпорядкуванні чи обласної ради, чи органів місцевого самоврядування – керівник закладу подає списки до військової адміністрації. Військова адміністрація передає на бронювання до Міноборони», – сказав він.

Ляшко наголосив, що у разі необхідності на запит ЗСУ – працівники будуть розброньовані.

В Україні продовжується воєнний стан та загальна мобілізація, тому важливо розуміти різницю між отриманням відстрочки та бронюванням від призову до військової служби.

Читайте також

1