У МЗС звинуватили Угорщину втручання у внутрішні справи України через заяву міністра Сійярто

Голова МЗС Угорщини закликав угорців Закарпаття підтримати на місцевих виборах конкретну партію
У МЗС звинуватили Угорщину втручання у внутрішні справи України через заяву міністра Сійярто
Вибори 2020 року, скринька для бюлетенів (фото: Парламент UA)

Міністерство закордонних справ України відреагувало на заяву міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто, та розцінило його слова як “пряме втручання у внутрішні справи”.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті зовнішньополітичного відомства України.

У день голосування на місцевих виборах в Україні угорська сторона вдалася до прямої агітації за партію угорців – Товариство угорської культури Закарпаття. МЗС України глибоко засмучене, що у такий спосіб офіційний Будапешт нахабно підтвердив своє пряме втручання у внутрішні справи України і завдав підступного удару послідовним зусиллям України конструктивно вирішити наявні в українсько-угорських відносинах проблеми, – йдеться у заяві.

У МЗС наголосили, що “громадяни України угорського походження є важливою і невіддільною частиною українського суспільства, вони мають усі необхідні права та можливості для вільного обрання своїх представників до органів місцевого самоврядування”.

Неприйнятні підказки виборцям з Будапешта порушують законодавство України і не залишають українській стороні іншого вибору, як жорстко реагувати на такі кроки відповідно до усталеної міжнародної практики та законодавства України”, – додали у МЗС.

Так, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто закликав угорців Закарпаття підтримати на місцевих виборах конкретну партію.

Єдина угорська партія балотується до Закарпатської обласної ради, і було б погано, якби угорці залишилися без представництва на рівні області, – написав Сійярто.

Також керівник угорської дипломатії закликав голосувати за мера міста Берегове Золтана Бабяка.

Нагадаємо, в Україні 25 жовтня відбулись вибори депутатів сільських, селищних і міських рад та сільських, селищних і міських голів. Голосування відбулось у всіх областях, окрім окупованих Донбасу та Криму.