У нас до ДОТ через їх неспроможність провести закупівлі харчування для ЗСУ вже багато запитань, - депутат оборонного комітету

Керівника ДОТ Арсена Жумаділова викличуть на засідання профільного комітету Ради
Головне
У нас до ДОТ через їх неспроможність провести закупівлі харчування для ЗСУ вже багато запитань, - депутат оборонного комітету
Військовий обідає
1 Березня 2024, 10:06
читать на русском

28 лютого Державний оператор тилу (ДОТ) Міністерства оборони України оголосив повторні тендерні закупівлі послуг харчування для ЗСУ. Попередні аукціони та їх підсумки були скасовані на виконання рішення суду. Судді, зокрема, встановили наявність дискримінаційних вимог у тендерній документації, розробленій ДОТом. В оборонному комітету ВРУ уважно слідкують за перебігом цих торгів та за діяльність новоствореного ДОТу в цілому, про що у коментарі розповів нардеп, член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Юрій Здебський.

"На комітеті ми поки що не розрядили це питання (закупівлі харчування для ЗСУ збоку ДОТ), бо зараз розглядаємо законопроєкт про мобілізацію. Але ми все відстежуємо і бачимо. Ми бачили, що вони оголосили нові закупівлі харчування. Але питання будуть. Все, що вони (ДОТ, - ред.) нам тут раніше презентували - не запрацювало. Треба з'ясовувати, в чому причина. Крім того, там зараз ще й штрафи на півмільйона… В нас до них дійсно багато запитань", - сказав він.

Міноборони має врешті розібратися з цими закупівлями, з харчуванням, вважає політик.

Забезпечення ЗСУ їжею є питанням національної безпеки, а відповідно такі закупівлі не можна провалювати - ще й з вини самого замовника.

"Є ще департамент закупівель МОУ.  Є ДОТ. МОУ має визначитися, хто чим буде займатися. У нас до них багато запитань. Задамо їх обов’язково", - додав Здебський.

Інший депутат оборонного Комітету ВРУ Геннадій Касай раніше анонсував ЗМІ, виклик керівника ДОТ Арсена Жумаділова до Верховної ради України.

"Потрібно викликати їх, пана Жумаділова на комітет. Я також вже зробив до нього депутатський запит, стосовно того факту, що суд встановив у вимогах ДОТу дискримінацію. Чекаю не відповідь", – сказав нардеп Геннадій Касай,  уточнивши, що орієнтовний термін виклику представників ДОТ та МОУ з питань кризи харчування ЗСУ – наступний тиждень.

Нагадаємо, 22 лютого 2023 Державний оператор тилу (ДОТ) Міноборони провів 11 харчових аукціонів, які скасував того ж дня.

28 лютого ДОТ переоголосив харчові закупівлі, запевнивши в тому, що на цей раз вже виключив з тендерної документації дискримінаційні вимоги.

Водночас у вимогах Міноборони до постачальників чітко прописано, що замовлення продуктів має відбуватися за два тижні до поставки, тобто угоди з новими компаніями-постачальниками, задля безперебійного постачання їжі в армію, повинні бути укладені щонайменше 15 березня. Однак в ці терміни  ДОТ очевидно, що вже не вкладається.  

1