У НБУ дозволили українцям купувати долар по 36,6 грн за долар безпосередньо з його резервів

Цей крок дасть змогу громадянам захистити свої гривневі заощадження
Головне
У НБУ дозволили українцям купувати долар по 36,6 грн за долар безпосередньо з його резервів
Гроші, долари / Фото: Pexels
20 Жовтня 2022, 17:19
читать на русском

Національний банк з 21 жовтня запроваджує можливість купівлі безготівкової іноземної валюти за офіційним курсом НБУ з розміщенням на строкових депозитах, але після закінчення строку депозиту валюта має бути продана за офіційним курсом на день проведення зворотної операції.

Про це повідомили в НБУ.

У НБУ пояснюють, що цей крок дасть змогу громадянам захистити свої гривневі заощадження від ризику курсових коливань, а НБУ — зберегти міжнародні резерви.

Громадяни отримають можливість купувати долари США за офіційним курсом Національного банку з подальшим їх розміщенням на строковий депозит у банку та обов’язковим зворотним продажем купленої валюти після закінчення строку депозиту за офіційним курсом на день проведення зворотної операції, — йдеться у повідомленні.

Сума та кількість таких вкладів для одного клієнта банку не обмежуються. Відсоткову ставку за депозитом встановлюватимуть банки відповідно до процентної політики.

Строк депозиту — від шести місяців з можливістю пролонгації, але без права дострокового розірвання.

За оцінками Національного банку, такий інструмент створить для громадян додаткову альтернативу вкладенню коштів у готівкову іноземну валюту, що сприятиме зменшенню попиту на неї, стабілізації очікувань та зниженню тиску на курс у готівковому сегменті валютного ринку, — зазначили в НБУ.

Банки ж для нівелювання власного валютного ризику зможуть купувати долари в НБУ на суму проведення таких депозитних операцій за офіційним курсом та надалі розміщуватимуть придбану валюту на окремому рахунку в НБУ. Банківські установи не матимуть можливості використовувати цю валюту на інші цілі, крім її обов’язкового зворотного продажу Національному банку за актуальним офіційним курсом після закінчення терміну таких валютних депозитів.

Для компенсації банкам витрат від проведення таких операцій Національний банк нараховуватиме відсотки на валютні залишки на відповідному окремому рахунку в НБУ з виплатою їх у гривні.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України не виключає зростання курсу долара до 50 гривень на кінець 2023 року.

Читайте також

1