У Польщі вирішили обмежити пільги для українських біженців

Уряд переглядає програми допомоги та скорочує або скасовує виплати
У Польщі вирішили обмежити пільги для українських біженців
Переселенці, біженці Фото: https://www.facebook.com/YurijPoguliajko/
11 Червня 2024, 23:30
читать на русском

Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про обмеження пільг для українських біженців.

Як повідомляє польське видання РАР, у підписаному документі є низка нововведень щодо допомоги українцям, які тікали від війни, та отримали тимчасовий захист.

Згідно із законом, подовжено перебування українців у Польщі до 30 вересня 2025 року. Раніше дія тимчасового захисту тривала до 30 червня 2024 року.

Поправка передбачає, що соціальна допомога за програмами "800+" (щомісячна допомога на дитину у розмірі 800 злотих) і "добрий старт" (одноразова допомога у розмірі 300 злотих) тепер надаватиметься українським сім’ям лише у разі, якщо дитина ходить до польської школи. Це означає, що українські діти у Польщі, які навчалися дистанційно в українських школах і не відвідували польські заклади освіти, тепер будуть змушені це робити, аби надалі виплачувалася допомога.

Також зазначається, що студенти можуть брати участь у додаткових безплатних уроках польської мови максимум 36 місяців. Рішення буде стосуватися студентів, які почали брати участь у заняттях у 2022/2023 та 2023/2024 н. р.

Закон передбачає запровадження нових правил підтвердження особи громадянина України, який претендує на номер PESEL (Powszechny Elektroniczny System Ewidencji Ludności (PESEL), тобто Універсальна електронна система реєстрації населення – цифровий символ, що ідентифікує фізичну особу).

Від 1 липня надання грошової допомоги на проживання та харчування стане можливим тільки тоді, коли буде укладено договір з місцевою владою.

Закон також передбачає скасування пільг, пов'язаних з компенсацією витрат на перебування та харчування біженців для поляків, які прихистили українців. Також планується запровадити окремі підстави для анулювання посвідок на тимчасове проживання громадян України.

Нагадаємо, що уряди Норвегії, Польщі та Ірландії переглядають програми допомоги та скорочують або скасовують виплати

Читайте також

1