У Словаччині посилили правила надання тимчасового житла для українців

Біженці можуть перебувати в установі для надання притулку максимум 120 днів з моменту першого надання тимчасового житла.
У Словаччині посилили правила надання тимчасового житла для українців
Словаччина фото: pexels
21 Червня 2024, 21:45
читать на русском

Як пише Sita.sk, у МВС Словаччини зазначили, що попередня модель підтримки українців поширювалася на широке коло емігрантів, що в довгостроковій перспективі було нежиттєздатним. Також, на думку відомства, бажано, щоб мігранти якомога швидше інтегрувалися в нормальне життя і брали участь у забезпеченні основних життєвих потреб за рахунок власних коштів.

Згідно з новим законодавством, біженці можуть перебувати в установі для надання притулку максимум 120 днів з моменту першого надання тимчасового житла. При цьому ті, хто з будь-якої причини втратили статус тимчасового притулку і згодом знову звернулися по нього, більше не зможуть користуватися безкоштовним житлом.

Водночас біженці, які належать до категорії вразливих осіб, мають право на продовження терміну проживання в притулках:
  • особи, які досягли 65 років
  • люди з тяжкою інвалідністю, яким надається компенсація на забезпечення гуманітарної допомоги
  • самотній батько або мати, які виховують дитину віком до 5 років
  • фізична особа, яка за рішенням суду особисто виховує дитину віком до 5 років
  • діти віком до 5 років

Також протягом 120 днів держава має виплачувати допомогу на проживання емігрантів. При цьому обмеження не поширюється на вразливих осіб. Однак, згідно з поправкою, приватне житло має й надалі відповідати мінімальним вимогам згідно з відповідними правилами.

З 1 березня 2024 року розмір компенсації становить 5 євро на добу незалежно від віку біженців.

Нагадаємо, у Словаччині уряд вирішив продовжити тимчасовий захист для українців ще на один рік. Відповідна постанова була прийнята 21 лютого 2024 року.

Читайте також

1