Українцям у Словаччині збільшили терміни тимчасового захисту

Термін перебування українців збільшили на рік.
Українцям у Словаччині збільшили терміни тимчасового захисту
Словаччина фото: pexels
24 Лютого 2024, 23:58
читать на русском

У Словаччині уряд вирішив продовжити тимчасовий захист для українців ще на один рік. Відповідна постанова була прийнята 21 лютого.

Про це пише "24 канал".

Так, українські біженці можуть легально перебувати в країні до 4 березня 2025 року. Українці можуть оновити дозвіл на проживання через електронні служби Міністерства внутрішніх справ за посиланням.

"Бажано, щоб емігранти, які хочуть залишитися на території Словацької Республіки, мали мотивацію інтегруватися у звичайне життя та брати участь у забезпеченні основних життєвих потреб шляхом власних ресурсів", – йдеться у постанові.

У Словаччині власникам житла за розміщення українців продовжили компенсації до 30 червня 2024 року. Але суми виплат зменшать.

Згідно із постановою максимальний розмір компенсації власнику може складати:

  • 1-кімнатна квартира – 390 євро;
  • 2-кімнатна – 540 євро;
  • 3-кімнатна – 720 євро;
  • 4 і більше кімнати – 900 євро.

Починаючи з 1 березня 2024 року сума компенсації власникам квартир та будинків становитиме п'ять євро за добу незалежно від віку біженців. До цього на житло для українців віком до 15 років виплачували п'ять євро на добу, а для старших – 10 євро.

Нагадаємо, Словаччина надала прихисток понад 123 тисячам українців, у країні залишаються 106 тисяч наших громадян із тимчасовим захистом. Як можна дістатися до Словаччини різними видами транспорту та у скільки обійдеться поїздка, читайте тут.

Читайте також