У США пригрозили росії новими санкціями за спроби анексувати Південь України

У США пригрозили росії новими санкціями за спроби анексувати Південь України
У США пригрозили росії новими санкціями за спроби анексувати Південь України
Білий дім, США (Фото: getty images)
1 Червня 2022, 10:59
читать на русском

Сполучені Штати Америки можуть посилити санкції проти російської федерації через спроби кремля анексувати Херсонську область.

Про це заявив прессекретар Держдепу США Нед Прайс, передає "Голос Америки".

За його словами, США занепокоєні спробами росії "встановити інституційний контроль над суверенними територіями України, особливо у Херсонській області".

На думку Прайса, російська влада, очевидно, розглядає кілька підходів загарбання українських територій:

Від визнання так званих "народних республік", як росія вже зробила, застосувавши силу в Донецьку та Луганську, до спроби анексії, як росія зробила в Криму.

За словами Прайса, у Херсонській області рф силою змістила представників легітимної української влади та встановила своїх матріонеток, які публічно закликають до включення Херсонської області до складу росії до кінця року. Також росія збільшила кількість візитів своїх чиновників до Херсону, які заявляють, що "Херсон залишиться в росії назавжди".

Представник Держдепу вважає, що рф може створити "Херсонську народну республіку", провівши сфабрикований референдум за зразком тих, що вона проводила в Донецьку і Луганську, і на підставі яких вона проголосила їх "народними республіками".

Однак Прайс зазначив, що росії бракує легітимності на цих територіях, бо українці чинять опір та відмовляються від співпраці з окупаційним режимом.

У США кажуть, що утримання Херсону силою дозволить створити сухопутний міст до Криму.

Нагадаємо, що російський президент владімір путін підписав указ про спрощену видачу російських паспортів жителям тимчасово окупованих населених пунктів Херсонської та Запорізької областей. В окупованих регіонах України російські бойовики почали заявляти про обіг російського рубля.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк прокоментував указ російського диктатора про видачу паспортів рф на тимчасово окупованих територіях України. За його словами, російський паспорт став "міткою вигнанця" у світі, тоді як люди з українськими документами можуть вільно подорожувати світом. Видача таких паспортів українцям - це фактично квиток до концтабору.

1