У вересні можлива посуха та перші заморозки - прогноз синоптика

Східні та південні регіони залишаться з дефіцитом опадів та розвитком посухи
У вересні можлива посуха та перші заморозки - прогноз синоптика
Осіння погода (фото: Parlament)
1 Вересня 2023, 22:51

Вересень 2023 очікується теплим, проте з нестачею дощів у більшості областей України.

Про це розповів кандидат географічних наук, синоптик Ігор Кібальич, передає meteoprog.

Він пояснив, що вересень є перехідним місяцем від літа до осені, якому властиво загальне зниження температури повітря, послаблення грозової діяльності та інших конвективних явищ.

"В Україні перші дні вересня будуть теплими, місцями спекотними з денними максимальними температурами в межах +24…+30 °С, на півдні та сході до +33 °С. Вночі стовпчики термометрів опустяться до +10…+16 °С, на крайньому півдні та на узбережжях морів +17…+20 °С", - прогнозує синоптик.

Дощі, за його даними, у цей період пройдуть переважно у західних, центральних та північних областях. Східні та південні регіони залишаться з дефіцитом опадів та розвитком посухи.

"У другій і третій декадах вересня опади в Україні малоймовірні. "Розмиті атмосферні фронти принесуть локальні дощі переважно на Правобережжя країни. У східних та південних областях відмічатиметься значний ризик посилення посухи та збереження найвищого рівня пожежної небезпеки (5 клас)", - попереджає фахівець.

Температурне тло, за його даними, поступово знижуватиметься як вдень, так і вночі. Мінімальні температури в нічний час становитимуть орієнтовно +6…+13 °С, вдень повітря прогріватиметься до +20…+26 °С. У південній половині ночі виявляться помітно теплішими – близько +12…+18 °С, в денні години стовпчики термометрів покажуть +22…+28 °С.

"У третій декаді місяця на тлі скорочення світлового дня, а також внаслідок низької відносної вологості, на поверхні ґрунту відзначатимуться заморозки. У західних областях і на крайній півночі країни в окремі ночі від’ємні температури можуть фіксуватися й у повітрі", - прогнозує Ігор Кібальич.

"Середньомісячна температура вересня очікується в межах +15…+20 °С, що на 1-3 °С вище за кліматичну норму. Кількість опадів становитиме 25-65 мм; у західних областях місцями 70-100 мм, що у межах норми, подекуди нижче за норму на 20-30%", - резюмував синоптик.

Нагадаємо, за прогнозом Укргідрометцентру середня місячна температура у вересні 2023 року прогнозується в межах 15-19 градусів тепла, в Карпатах 12-13 градусів. Це на 1-2 градусів вище за норму. За прогнозом синоптиків, місячна кількість опадів очікується 34-70 мм, в Карпатах місцями 87-100 мм, що в межах норми.

Читайте також