У вересні в Україні запустять портал, на якому можна буде поскаржитися на корупціонерів - НАЗК

Портал врахує рекомендації ЄС і досвід інших держав із побудови взаємодії з викривачами
У вересні в Україні запустять портал, на якому можна буде поскаржитися на корупціонерів - НАЗК
комп’ютер Фото: Рexels
21 Серпня 2023, 14:34

На початку вересня в Україні планують запустити портал, на якому мешканці зможуть повідомляти про факти корупції, які їм вдалося зафіксувати.

Про це повідомив голова НАЗК Олександр Новіков в ефірі телемарафону.

"У вересні, сподіваємось, у перших числах, Національне агентство (з питань запобігання корупції - ред.) запустить портал викривачів", - сказав він.

Новіков пояснив, що йдеться про спеціальний ресурс, який забезпечить анонімне надсилання повідомлень працівниками організацій про корупцію в їхніх компаніях, які потраплятимуть або її керівникам, або уповноваженим із запобігання корупції, а також правоохоронним органам, як НАБУ, ДБР, НАЗК та Нацполіції.

Він зазначив, що портал врахує рекомендації ЄС і досвід інших держав із побудови взаємодії з викривачами.

"Дуже важливою є культура викривання, тому що без відповідальних громадян, якими є викривачі, ми не побудуємо нульову толерантність до корупції", - сказав він.

Новіков зауважив, що анонімні викривачі зможуть отримати 10% від предмета корупційного правопорушення після рішення суду. При цьому розмір винагороди не може бути понад 14 млн гривень.

Нагадаємо, 28 липня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт № 9534 про відновлення е-декларування. Це рішення підтримали 299 народних депутатів.