Україна має бути готова до мобілізації жінок - радниця із гендерних питань командувача Сухопутних військ

Україна має позбутися "старомодного менталітету" щодо жінок
Важливо
Україна має бути готова до мобілізації жінок - радниця із гендерних питань командувача Сухопутних військ
Жінки-військові (Фото: 112.ua)
11 Квітня 2024, 07:34
читать на русском

Україна має бути готова до можливості мобілізації жінок в армію у найближчі роки. З цим, можливо, доведеться зіткнутися через великий призов військових у цьому році.

Про це в коментарі The Times заявила радник із гендерних питань командувача Сухопутних військ Оксана Григор’єва. За її словами, Україна має позбутися "старомодного менталітету" щодо жінок і ухвалити політику призову жінок на військову службу за ізраїльським зразком.

"Ми повинні покінчити зі старомодним менталітетом і ухвалити політику призову жінок на військову службу за ізраїльським зразком. У нашій Конституції сказано, що обов’язок кожного українця — захищати свою Батьківщину, тому правильно, щоб служили і жінки. Нам потрібно готувати дівчат з дитинства до захисту країни ", — заявила Григор’єва.

У матеріалі наголошується, що зараз в українських збройних силах служать 65 000 жінок, що приблизно на 40% більше, ніж у 2021 році, перед повномасштабним вторгненням Росії. Більшість із них є добровольцями, оскільки обов’язкового призову для жінок не існує, проте вже зараз жінки, які мають медичну освіту, зобов’язані зареєструватись у місцевому військкоматі.

Нагадаємо, у законопроєкті про рекрутинг і мобілізацію вказані зміни, які урівнюють чоловіків і жінок щодо військового обліку та служби. Про це заявила народна депутатка від "Слуги народу" Мар’яна Безугла. Вона розповіла, що в штурмовики та інші бойові професії жінки можуть піти виключно добровільно.

Нагадаємо, з 1 жовтня 2023 року працівниці медичної та фармацевтичної сфери зобов'язані зареєструватись у військкоматах. Жінки інших спеціальностей поки можуть стати на облік за власним бажанням. Взяти на облік можуть жінок, якщо вони придатні до проходження служби за віком до 60 років та станом здоров'я (це визначає ВЛК).

Разом з тим, до 2026 року українки, які мають медичну спеціалізацію, не підлягатимуть обов'язковій мобілізації.