Україна отримала ліки для орфанних хворих на 65 мільйонів гривень

Медичні установи отримають ліки для орфанних хворих до кінця цього року
24 Грудня, 13:18 320

Україна отримала ліки для орфанних хворих на суму близько 65 млн грн за програмою ПРООН.

Про це на брифінгу повідомила заступниця міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова.

В Україну надійшли ліки за бюджет 2020 року для орфанних пацієнтів із хворобами Гоше, Помпе, Фабрі та мукополісахаридозом. Ідеться про препарати "Міозим", "Фабразим", "Альдуразим". Закупівля на майже 65 млн грн здійснена в рамках програми централізованих закупівель за напрямом "орфанні метаболічні захворювання, - сказала Шаталова.

Постачальником і закупівельною організацією згаданих ліків є ПРООН. Медичні установи отримають ці ліки до кінця року.

Уже в середині січня планується наступне постачання на понад 200 млн грн за орфанними категоріями, - додала Шаталова.

Довідка: Орфанні хвороби - це вроджені або набуті захворювання, які трапляються вкрай рідко - рідше ніж один випадок на 2000 населення країни. 80% цих захворювань генетично обумовлені. Вони не лише мають тяжкий і хронічний перебіг, але й супроводжуються зниженням якості та скороченням тривалості життя пацієнтів.

Нагадаємо, сьогодні ж міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що в Україні заплановано створити майже 50 центрів вакцинації від коронавірусу за зразком країн Євросоюзу.

Центри будуть оснащенні необхідним обладнанням. Ми плануємо розгорнули близько 50 центрів, і вони будуть працювати за нашим планом, - зазначив Степанов.

Читайте також

За словами міністра (досьє Максима Степанова), кожний центр працюватиме щодня по 10 годин.

Також Степанов додав, що в Україні будуть створені мобільні бригади з імунізації. Вони здійснюватимуть близько 190 тисяч щеплень за тиждень в усіх регіонах країни.