Українці розповіли про подарунки, які вони хочуть отримати на Новий рік

Найбільше подарунків новорічної ночі чекають від коханих людей
29 Грудня, 01:01

У новорічну ніч більшість українців очікує на подарунки від коханих людей і найбільше прагне отримати здоров`я і мир.

Про це свідчать результати опитування фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва.

У новорічному змаганні за право дарувати українцям подарунки на Новий рік Дід Мороз та Святий Миколай отримали однакову кількість голосів (по 11 %) і поступилися коханим людям (35 %). Практично не змінилася частка респондентів, які не зважають на особу того, хто робить приємні сюрпризи (27 %). І вперше за чотири роки до 11 % скоротилася кількість тих, хто взагалі не хоче отримувати подарунків.

У регіональному розрізі на Діда Мороза частіше чекають у східних регіонах, а на Святого Миколая – у західних областях України.

Бажання отримати як подарунок здоров’я (71,5 %) значно випередило прагнення мати мир у країні (39,5%) та лад у сім’ї й розуміння близьких (22%).

Читайте також

Ще одним наслідком епідемії та економічного спаду можна вважати й те, що цього разу прагнення просто отримати у подарунок гроші (22%) практично зрівнялося з хорошими стосунками в родині. Так само зросло бажання отримати в новому році хорошу роботу (18 %).  У новому році батьки хочуть побачити успіхи дітей (14 %).  Кожен десятий опитаний (10,5 %) мріє про довге життя.

Замикають десятку найбажаніших подарунків цікаві подорожі (8 %), кохання (8 %) та ліки (вакцини) від коронавірусу (5 %), які випередили виграш у лотерею (3 %).

Жінки частіше від чоловіків називають здоров’я найкращим подарунком (76 % і 66 % відповідно).

Молодь, незалежно від статі, частіше мріє про хорошу роботу та кохання (29 % і 16 % опитаних віком 18–29 років відповідно). Від грошей та ладу в сім’ї не відмовляться респонденти зрілого віку (28 %) і 26 % опитаних віком 30–44. А для людей у поважному віці важливе здоров’я й успіхи дітей (83,5 % і 20 % опитаних віком 60+ відповідно).

Нагадаємо, згідно із результатами цього ж соцопитування новорічне привітання від президента України Володимира Зеленського хочуть послухати 31 грудня лише 53,8% українців.